arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Zahradní přístřešky přehledně. Jaké typy existují a z čeho je postavit?

Zahradní přístřešky přehledně. Jaké typy existují a z čeho je postavit?

Češi jsou národem kutilů. Nejspíše proto ale často zapomínají na to, že zahrada není jen o práci, ale především také o relaxaci, odpočinku a příjemných chvílích s blízkými. Na to bychom neměli zapomínat. Proto by každá zahrada měla kromě kůlny, dílny nebo garáže obsahovat také oázu klidu. Ideálním řešením v tomto směru je zahradní přístřešek neboli pergola. Elegantní venkovní přístřešek vás v létě ochrání přes ostrým sluncem, stejně jako před náhlou přeháňkou. Během chladnějších večerů babího léta nebo podzimu si pak pobyt v pergole můžete zpříjemnit přídavným topením nebo ohništěm. Večery s přáteli či rodinou tak mohou být delší. Zdaleka ovšem nejde jen o posezení.

U posezení totiž výhody zahradního přístřešku rozhodně nekončí. Tato praktická zahradní stavba v sobě naopak skrývá řadu dalších využití. Může jít například o přístřešek na auto, či další zahradní techniku. Pod přístřeškem také elegantně schováte dřevo, které bude mít šanci pořádně vyschnout.

Co se v dnešním článku dozvíte:


Typy zahradních přístřešků

Jak už jsme naznačili, zahradní přístřešek má na zahradě skutečně široké možnosti využití. Proto si v různých typech přístřešku uděláme trochu pořádek a zároveň si popíšeme jednotlivá specifika.

Zahradní přístřešky a altánky jako posezení

Jinými slovy také zahradní pergola. Přístřešek jako posezení by na zahradě měl být vaší oázou klidu. Místo, kde se budete cítit skvěle. Kde si po náročném dni nalejete sklenku vína, vychutnáte si kávu nebo se večer posadíte ke grilu s přáteli. Stále oblíbenějším řešením je v tomto směru bioklimatická pergola s nastavitelnými lamelami. Její výhodou je nastavitelnost střešních panelů. Během chladnějšího dne tedy na sebe můžete nechat svítit skrze střechu slunce. Jindy zase lamely zavřete tak, aby vytvořily rovnou plochu, díky čemuž nepropustí sluneční paprsky ani kapky deště.

Přístřešek na zahradu s posezením můžete umístit buďto samostatně v zahradě, nebo jej spojit s domem či jinou stavbou a využívat ho například jako místo pro práci na home office. Ideálním řešením může být například spojení zahradního domku a přístřešku. Získáte tak praktický prostor k uschování nářadí, sekačky, grilu nebo třeba zahradního posezení a k tomu prostor na sezení. Zároveň díky tomuto řešení můžete ušetřit cenný prostor v zahradě. A pokud máte pejska, který je zvyklý většinu času pobývat na zahradě, dejte mu pod přístřešek pohodlný pelíšek pro psa.

Přemýšlíte nad stavbou zahradního posezení? Pak jste u nás správně. Naše montované a bezúdržbové kovové pergoly a přístřešky na zahradu totiž splní všechny vaše požadavky. Jde o stylové řešení, které se výborně chodí jak k moderním, tak ke klasickým stavbám. Vzhled a velikost vaší nové pergoly si přehledně navolíte v našem konfigurátoru. O všechno ostatní už se postaráme my. Zahradní přístřešek sestavíme během jednoho dne, a to bez použití těžké techniky. Nemusíte se tedy obávat poničení okolí zahrady. Problémem pro nás není ani zahradní domek s přístřeškem.

Přístřešek na auto

Nebylo by hezké, kdybyste v zimě nemuseli své auto dlouhé a mrazivé minuty čistit od sněhu? A co kdybyste naopak v létě měli zaparkováno někde, kde nepraží slunce? Ostré paprsky tedy neponičí lak, takže váš vůz vydrží déle jako nový. Přesně toto vám zajistí jednoduchý přístřešek na auto. Pokud neuvažujete o pořízení garáže, je přístřešek na auto tou správnou volbou. Ve srovnání se stavbou plnohodnotné garáže, která je samozřejmě vždy lepším řešením, jde o levnější variantu, které však nebudete litovat.

Taktéž přístřešek na auto můžete umístit buďto do bezprostřední blízkosti domu, nebo jej zasadit samostatně. Například hned k bráně. U přístřešku na auto popřemýšlejte nad jeho optimální orientací. Myslete především na vlastní pohodlí, aby se vám co možná nejlépe vyjíždělo a zajíždělo. Ideální cestou je proto umístění přístřešku na auto hned naproti vjezdu nebo kolmo k němu. Při volbě rozměrů přístřešku na auto myslete na to, že stavíte stavbu s životností desítek let. Mějte tedy na paměti dostatečnou rezervu. Co když si v budoucnu koupíte podstatně větší auto nebo do rodiny pořídíte druhé? Následná úprava přístřešku by byla neúměrně nákladná. Myslete na tyto okolnosti už na počátku.

Také o přístřešek na auto se postaráme. Montovaný parkovací přístřešek z pozinkované oceli je na rozdíl od dřevěné stavby zcela bezúdržbový. Zároveň je však velmi elegantní a snadno se tak stane stylovou, ale přesto účelnou ozdobou vaší zahrady. Také přístřešek na auto si u nás můžete nakonfigurovat zcela podle svého gusta. Tak se do toho pusťte.

Přístřešek na dřevo

Tato stavba se řadí do kategorie čistě účelných. Pokud však topíte dřevem nebo jej používáte k jiným účelům, jistě prostor, kde tento přírodní materiál může dokonale vyschnout, oceníte. Určitě se ale vyplatí dodržet několik základních zásad. Především myslete na tíhu hromady dřeva. Ve spojení s relativní nestabilitou hromady polen by mohlo poměrně snadno dojít k velmi nepříjemné nehodě. Proto přístřešek na dřevo nikdy nestavte do výšky větší než 2 metry. Raději dřevo rozprostřete do větší šířky. Bude to nejen bezpečnější, ale také pohodlnější.

Přístřešek na dřevo stavíte, aby dřevo mělo kde vyschnout, proto by mělo být chráněno ze všech stran před deštěm. Toho docílíte dostatečným přesahem střechy. Zároveň ale myslete na dostatečný přístup vzduchu, a to taktéž z každé strany. Příliš se vyplatí spoléhat na nejrůznější plachty. Mohou se protrhnout nebo nahromadit louži vody, která se na dřevo vyleje. Přístřešek na dřevo si můžete pořídit v hobbymarketu ve formě stavebnice nebo si jej vyrobit svépomoci. Na internetu jistě najdete spousty návodů s konkrétními specifikacemi a rozměry.

Můžete se ale zamyslet také nad tím, zda by nestálo za to spojit přístřešek ke skladování dřeva se zahradním domkem. Praktická stavba, která své uplatnění najde v každé zahradě, totiž může částečně sloužit k uložení dřeva, které zde bude hezky v suchu. Zároveň však zbylý prostor můžete jednoduše využít k uskladnění všeho, co bude aktuálně potřeba. Ať už to bude zahradní nábytek, nářadí, zahradní technika nebo například gril. V zahradním domku můžete jednoduše vytvořit také dílnu. V takovém případě doporučujeme zvolit zateplený zahradní domek. Během zimních večerů pak díky němu ušetříte nemalé částky za vytápění. Zahradní zahradní domek si můžete vybrat u nás. Nakonfigurujte si jej zcela podle svých představ.

Přístřešek na zahradní techniku

Zahradní přístřešek využijete také pro snadné uskladnění zahradní techniky. Například sekačky. Především v sezóně ji můžete mít stále po ruce. Stroj však zároveň zůstane uchráněn před deštěm. V přístřešku pak může svůj dočasný domov najít také vše ostatní. Třeba zahradní nábytek či lehátko, které vám bude jednoduše k dispozici. Menší přístřešek snadno pojme také kolo nebo motorku. Zkrátka všechno, co během sezóny používáme.

Menší přístřešky do zahrady prakticky na cokoliv si můžete pořídit v jakémkoliv hobbymarketu. Zkušenější kutil stavbu opět zvládne sám. Také zde ale bude lepší zamyslet se nad tím, jestli lepší řešení nebude představovat větší přístřešek na auto, který pojme také sekačku, kola, gril a vše další, co je potřeba. Skvělým řešením je také zahradní domek s přístřeškem. Před pořízením malého přístřešku s velmi omezeným využitím se zkrátka vždy zamyslete na tím, zda neexistuje jiný způsob, kterým byste elegantně vyřešili více problémů najednou. A tím může být právě prostorný přístřešek na auto nebo zahradní domek s přístřeškem.


Z jakých materiálů si zahradní přístřešek postavit?

Jezdím z nejdůležitějších rozhodnutí poté, co kdy se pustíte do stavby zahradního přístřešku, je jistě volba vhodného materiálu. Ten se může lišit v závislosti na tom, za jakým účelem zahradní přístřešek stavíte.

Přístřešek ze dřeva

Nejuniverzálnějším materiálem jde bezesporu dřevo. Z tohoto přírodního materiálu totiž snadno postavíte pergolu, přístřešek na auto, přístřešek na dřevo i na zahradní techniku. Ze dřeva si zkrátka s dostatečnou dávkou šikovnosti a fantazie můžete postavit, co si zamanete. O dřevo se ovšem musíte pravidelně starat, což je jeho obrovská nevýhoda.

Dřevěné přístřešky ke skladování prakticky čehokoliv, si také snadno pořídíte ve formě stavebnice. Určitou nevýhodu však představuje fakt, že musíte najít a zakoupit stavebnici, která přesně vyhoví vašim požadavkům. To jak co se týče rozměrů a provedení, tak i typu dřeva. U pergol či přístřešku pro auto to nejspíše problém nebude. Na trhu jich totiž existuje nepřeberné množství. Komplikovanější ale může být výběr přístřešku na dřevo nebo například na zahradní sekačku. Zde už totiž s bohatým výběhem nejrůznějších provedení počítat nejspíše nemůžete. Nabídka výrobce či prodejce dřevěných stavebnic vás nebude muset příliš trápit, v případě, kdy si dřevěný přístřešek vyrobíte po vlastní ose. Bude to však vyžadovat notnou dávku šikovnosti.

Přístřešek z kovu

Velmi univerzálním materiálem je také kov. Ať už hliníkový nebo ocelový přístřešek totiž patří mezi materiály které nabízejí mimořádně široké možnosti. Kovové přístřešky také vypadají výborně. Hodí se jak k novostavbám, tak také ke klasickým domům. Kov se bude perfektně hodit jak pro stavbu pergoly, tak také pro stavbu přístřešku na auta.

V případě přístřešku na sezení nebo parkování auta příliš nedoporučujeme pouštět se do stavby kovového přístřešku zcela svépomoci. Práce s tímto materiálem totiž vyžaduje profesionální zpracování. Lepší tedy bude spolehnout se na specializované společnosti, které montáže kovových konstrukcí nabízejí. Vybrat si ideální přístřešek nebo pergolu z bezúdržbové pozinkované oceli není žádný problém. U nás si perfektní přístřešek vyberete během chvíle.

Poměrně snadný je také výběr kovového přístřešku na dřevo. Lehký přístřešek z kovu určený ke skladování dřeva si s trochou umu můžete vyrobit i sami. Přece jen jde o čistě účelnou stavbu, která navíc bude pravděpodobně schovaná někde v rohu zahrady.

Komplikovanější to ale může být v případě jiných přístřešků. Například určených k uskladnění sekačky. Pokud na trhu nenajdete vhodný výrobek z kovu, nejspíše bude lepším řešením dřevo.


Je na venkovní altány a přístřešky potřeba stavební povolení?

Záhy poté, kdy se definitivně rozhodnete ke stavbě venkovního přístřešku, altánu nebo pergoly, nejspíše vás také napadne, zda bude potřeba stavební povolení. Výklad českého práva nebyl v oblasti přístřešků a altány vždy jednoznačný. Ministerstvo pro místní rozvoj proto pro podřízené úřady vydalo metodiku, která rozlišuje stavbu přístřešků a pergol.

Pergola je tak podle platné české legislativy loubí lehké konstrukce, které je prorostlé popínavými rostlinami a které se vyznačuje vzdušným zastropením. Pro účely stavebních řízení je tedy pergolou v podstatě jen konstrukce pro popínavé rostliny. Dobrou zprávou však je, že pokud se chystáte postavit si na zahradě pergolu splňující tuto definici, nemusíte chodit na stavební úřad. Žádné povolení totiž není potřeba.

Na vše ostatní bude české právo nahlížet jako na přístřešek. Přesněji jde o stavbu s pevnou a celistvou střechou bez minimálně jedné svislé obvodové konstrukce, tedy zdi. Do této definice patří altán, zastřešená zahradní pergola nebo přístřešek na parkování auta. Všechny tyto stavby spadají do režimu stavebního zákona. Platí zde tedy stejná pravidla jako pro ostatní stavby.

Abyste nemuseli řešit stavební povolení, ani ohlašování stavby, nesmí zastavěná plocha překročit výměnu 25 metrů čtverečních, dosahovat výšky více než 5 metrů, nesmí být podsklepená a ani určená k obývání. Tedy disponovat hygienickým zařízením jako například toaleta. I po postavení pergoly musí mít alespoň 50 procent plochy pozemku schopnost vsakovat dešťovou vodu. U staveb s rozlohou 25 až 50 metrů čtverečních postačí jednodušší ohlášení stavby. V případě větších přístřešků se pak nevyhnete žádosti o stavební povolení.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku