arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Typy zahradních domků. Který bude ten pravý pro vás?

Typy zahradních domků. Který bude ten pravý pro vás?

 

Zahradní domek je jedním ze základních standardů prakticky každé zahrady. Někdo jej staví, aby získal prostor pro uskladnění nářadí a zahradních strojů, zatímco jiný může v zahradním domku spatřit ideální příbytek pro občasné přespání. To třeba v případě, že rodinný dům na pozemku zatím ještě nestojí.

Možná právě teď uvažujete nad stavbou zahradního domku. Jak ale vybrat ten nejvhodnější? Potíž se totiž může ukrývat v tom, že různých typů zahradních domků existuje hned několik. Pro každého může být tím pravým trochu jiný zahradní domek. V dnešním článku si v typech těchto praktických staveb uděláme trochu pořádek. Jaký zahradní domek tedy zvolit?

Nejprve si je rozřadíme podle dostupných materiálů a následně podle způsobu výstavby. Třeba vám po jeho přečtení konečně bude jasno.

Dělení zahradních domků:

Podle materiálů:

 – Dřevěný zahradní domek

 – Plechový zahradní domek

 – Plastový zahradní domek

 – Cihlový domek

Podle způsobu stavby:

 – Montovaný zahradní domek

 – Zahradní domek svépomoci

 – Designové zahradní domky


Typy zahradních domků podle materiálu

Dřevěný zahradní domek

Asi nejtypičtější je zahradní domek ze dřeva. Někdy se můžeme setkat s označením finské zahradní domky, pro nějž je však typický nezaměnitelný skandinávský styl. V každém případě ale platí, že dřevo prostě nezklame. Jde zkrátka o nenahraditelný přírodní materiál, který bude prakticky vždy vypadat dobře. Jednou z možností je například i srubový zahradní domek. Ten bude vypadat nanejvýš stylově. Zde je ale potřeba počítat s vyššími pořizovacími náklady. Půjde zároveň o velmi robustní stavbu. Spíše se tak hodí pro větší zahradní domky. Třeba ty, které budou konstruovány jako primární zahradní stavba s možností občasného přespání.

Dřevěný domek na zahradu bude sloužit po dlouhá léta. Je ale potřeba počítat alespoň se základní údržbou. Nesmíme prostě zapomínat na to, že dřevo je přírodní materiál a nějakou péči bude vyžadovat. Jednou za pár let si proto zaslouží alespoň nový lak.

Sluší se také dotknout, že dřevěné zahradní domky patří na trhu k těm nejběžnějším. Najdete je v každém hobbymarketu. Levné zahradní domky lze pořídit i za doslova několik tisíc korun. Takto nízká cenová hladina si však vždy vybere svou daň na kvalitě. Pokud tedy hledáte kvalitní zahradní domek, nejspíše vám nezbude nic jiného než se porozhlédnout do vyšších cenových relací. Stavba dřevěného zahradního domku je většinou poměrně jednoduchá, protože jde o stavebnici. S montáží by tak žádný alespoň trochu zkušenější zahrádkář neměl mít problém. Skuteční mistři si zahradní domek ze dřeva samozřejmě mohou postavit také bez stavebnice, tedy vlastními silami. Zahradní domky ze dřeva jsou zkrátka tak trochu sázkou na jistotu.

Hledáte skutečně netradiční dřevěný domeček na zahradu? Pak zde existuje alternativa v podobě palet. Materiál, který se povaluje v každé výrobní hale, je totiž v posledních letech nesmírně populární v bytovém designu a tento trend se přesouvá také na zahradu. Zahradní domeček z palet je velmi originální volbou. Doporučujeme jej však jen zručným kutilům. Ve formě stavebnice totiž domek z palet nejspíše nepořídíte. Vše tak bude záviset na vlastní kreativitě a šikovnosti. Výsledkem ale může být velmi hezký zahradní domek doslova za pár korun. Postavit takto si můžete třeba domek na nářadí z palet. Stavba zahradního domku z palet může výzvou, avšak výsledek bude jistě originální. Za pár drobných bude roky spolehlivě sloužit.

Plechový zahradní domek

Když se řekne plechový domek na zahradu, nejspíše se většině vybaví nevzhledná stavba, kterou kreativní kutil ztloukl ze zbytků různobarevných kovů, které se povalovaly na zahradě. Vůbec to tak ale nemusí být. Moderní zahradní domek si totiž můžete postavit i z plechu. A nejen, že stavba z tohoto materiálu bude designově zdařilá, ale také praktická. Kov totiž nevyžaduje prakticky žádnou údržbu. To je hlavní rozdíl oproti třeba dřevěné stavbě, kterou je občas potřeba alespoň natřít. Plechový domek jednou postavíte a roky se o něj nemusíte starat. Osvědčené materiály zkrátka vydrží. Populární jsou třeba hliníkové zahradní domky. O něco lepších vlastností ale dosahují ocelové zahradní domky s pozinkovanou úpravou.

Plechové zahradní domky, ať už z hliníku či pozinkované ocele, jsou poměrně levné a řemeslníci je postaví během jednoho dne bez nutnosti povolat na zahradu těžkou techniku. Nemusíte se tak bát, že by vám bagr či nákladní auto poničilo trávník. Kovové zahradní domky jsou vhodné především pro uskladňování nářadí. Jedno křídlo zahradního domku ale může sloužit také jako pergola pro posezení. Vyřešíte tak dva palčivé problémy. Získáte prostor pro skladování techniky a zároveň stylové posezení. Vůbec se nemusíte bát toho, že stavba z plechu nebude působit dobře. Moderní řešení totiž umožňují opatřit zahradní domek omítkou. Proto bude k nerozeznání od těch zděných. Stejně tak máte na výběr mezi sedlovou či pultovou střechou.

Montovaný zahradní domek s přístřeškem, vraty, dveřmi a oknem
Montovaný zahradní domek s přístřeškem a vraty

Nejlevnější plechové zahradní domky pořídíte i za cenu nižší než 10 tisíc korun. Je ale dobré zamyslet se nad tím, jestli není lepší investovat do kvalitnějších materiálu. Nejnižší cena nemusí být vždy to nejlepší řešení.

Plastový zahradní domek

Velmi populární volbou jsou v poslední době plastové zahradní domky. Jsou relativně levné, bezúdržbové a lehké. Díky moderním materiálům také designově zdařilé. Není tedy pravda, že něco, co bylo vyrobeno z plastu nemůže také hezky vypadat. Jsou také výborně odolné. Plastový zahradní domeček na svém pozemku jednoduše zkompletujete a pak vám vydrží po mnoho let. Kdybychom však měli jmenovat jednu nevýhodu, pak je to především fakt, že plast je syntetický a biologicky velmi složitě odbouratelný materiál. Pokud máte raději přírodní materiály, bude lepší volbou dřevěný, kovový nebo třeba cihlový zahradní domeček. Tyto materiály budou zkrátka vždy působit o něco lépe.

Cihlový zahradní domek

Chcete na zahradu skutečně masivní stavbu, kterou budou vaši vnuci předávat jejich vnukům? Pak by pro vás mohl být jako stvořený cihlový zahradní domek. Cihla je materiál, který nás v souvislosti s jednoduchou zahradní stavbou nejspíše nejprve nenapadne. Pokud ovšem vaším hlavním rozhodovacím faktorem není cena, jistě totiž nepůjde o nejlevnější zahradní domek, může být cihla zajímavá volba.

Je pravda, že stavba zabere poměrně dlouho času bude potřeba vybudovat základy a možná také požádat o stavební povolení. Vše se navíc neobejde bez těžké techniky, která alespoň dočasně poničí zbytek zahrady. Výsledek ale bude stát za to. Půjde o velmi stylovou a odolnou stavbu, která může na zahradě stát ještě po mnoho generací. Vše je zkrátka otázka individuálních potřeb a tužeb každého z nás. Podobný zahradní domek ale můžeme výborně propojit například s terasou nebo pergolou. Stejně tak se velmi designovou a stylovou volbou může stát i betonový zahradní domek. Betonové zahradní domky budou taktéž náročnější na realizaci, avšak výsledek bude stát za to.

 

Náš tip: Doporučujeme bezúdržbový a variabilní zahradní domek od firmy Moderní Garáže

 

Jestli vám můžeme doporučit zahradní domek, který z největší pravděpodobností splní vaše představy, pak je jím náš montovaný zahradní domek z prvotřídních materiálů uzpůsobený pro dlouhou životnost a maximální bezúdržbovost. Zahradní domky vyrábíme z pozinkové oceli – materiálu, který je léty prověřený leteckým i kosmickým průmyslem, takže bude perfektně sloužit i na vaší zahradě. V našem konfigurátoru si můžete vybrat zahradní stavbu přesně podle vašich požadavků. Sestavení zabere jeden den a je v ceně. Nakonfigurujte si svůj vysněný zahradní domek do nejmenších detailů. Získáte tak cenově dostupný zahradní domek, který bude k nerozeznání od zděného.


Zahradní domky podle způsobu stavby

Nyní si přiblížíme jak zahradní domky rozdělit podle způsobu jejich stavby. Zcela jednoduše je můžeme rozdělit do dvou kategorií. V prvé řadě jde o zahradní domky, které si pořídíte ve formě stavebnice. Následná stavba už proběhne ve vaší režii, případně se o ní postará specializovaná firma. Další možností je pustit se do stavby zcela na vlastní triko. Takto můžeme uvažovat třeba v případě záměru postavit skutečně atypický zahradní domek. Může jít třeba o dvoupatrový zahradní domek, který bude plnit i obytné účely.

Montovaný zahradní domek (stavebnice)

Je pro vás při pořizování zahradního domku prioritou maximální pohodlí a rychlost? Pak byste se nejspíše měli poohlédnout po variantě stavebnice. Montovaný zahradní domek se vlastně nijak zásadně neliší třeba od komody, kterou si koupíte v rozloženou v krabici. Taktéž montované zahradní domky si totiž poměrně jednoduše postavíte na zahradě. Malý zahradní domek pořízený v hobbymarketu nejspíše zvládnete postavit i svépomoci, a to během jednoho dne. Složitější konstrukce a materiály pak vyžadují profesionály nebo speciální techniku. Pokud ovšem zahradní domek vyberete u kvalitní firmy, postará se také o kompletaci stavby. Vy se tak nemusíte o nic starat a nová chlouba zahrady vyroste v podstatě na klíč. Plechové zahradní domky s montáží si můžete jednoduše pořídit u nás.

U stavebnicových systémů můžete volit mezi zahradním domkem ze dřeva, z plechu nebo třeba z plastu. Každý jmenovaný materiál má své výhody. Jak už jsme psali, dřevo je nestárnoucí klasika, avšak vyžaduje péči, to o kvalitní plechový materiál se prakticky nemusíte starat. Plast je zase poměrně levný a lehký. Ideálním kompromisem mezi těmito možnostmi jsou moderní zahradní domky z pozinkované oceli. Pokud vás naopak nejvíce lákají třeba zahradní domky zděné nebo cihlové, zde žádnou stavebnici neseženete. Je potřeba se spolehnout na vlastní síly nebo specializovanou firmu.

Zahradní domek svépomoci

Nehodláte se spokojit s univerzální stavebnicí zahradního domku? I tímto způsobem lze získat designový zahradní domek. Pokud ale skutečně hledáte nekompromisní řešení, třeba v případě, kdy stavba nebude sloužit pouze pro skladování zahradního nářadí, ale plánujete například obytný zahradní domek pro hosty, můžete si jej postavit z cihel.

Stavba svépomocí je také často jedinou alternativou, pokud máte zálusk na atypický zahradní domek.

Takový projekt se nejspíše neobejde bez stavebního povolení. Na zahradě ale získáte další plnohodnotnou stavbu. Třeba takový patrový zahradní domek může plnit účel hospodářské budovy s obytným podkrovím pro občasné přespání. V takovém případě je dobré zamyslet se nad zateplením. Obytný zahradní domek by zkrátka měl mít i tepelnou izolaci. Je samozřejmě potřeba počítat s vyšší finanční náročností podobné stavby. Vše je ale o prioritách. Zahradní domek s podkrovím zkrátka z plastu nejspíše nepostavíte. Rozhodně se také nejedná o mobilní zahradní domky, které bychom po čase mohli přemístit do jiného koutu zahrady.

Při stavbě zahradního domku svépomoci ale samozřejmě nemusíte zacházet takto daleko. Vlastními silami si můžete postavit například i srubový zahradní domek. I ten může nabýt větších rozměrů. Bude navíc velmi stylový. Jeho stavba je ale poměrně náročná a rozhodně nejde o levný zahradní domek. Srubové zahradní domky jako sklad nářadí jsou asi docela zbytečné. Proto jde spíše o obytné stavby. Jestli nechcete vsadit na dřevěnou stavebnici z hobbymarketu, nemusíte rovnou sahat po dřevěných kládách. Samozřejmě existují i levnější varianty. Jestli jste šikovní, jistě jej zvládnete postavit i z dřevěných desek. Na vlastní triko by se do tohoto projektu ovšem měli pouštět jej zkušení a zruční kutilové. Výsledek totiž není zaručen. Cenově dostupnější variantou se pak může stát i zahradní domek z osb desek.

Designové zahradní domky

Chcete se od sousedů trochu odlišit a unifikovaný stavebnicový zahradní domek vám nestačí? Pak možná uvažujete nad trochu odvážnější stavbou. Jaké máte možnosti? Designové zahradní domky jsou v posledních letech trendem. Zkrátka i v případě, že jde pouze o prostor ke skladování nářadí, chtějí lidé, aby stavba vypadala k světu.

Zahradní domek se saunou

Třeba plánujete zahradní domek s pergolou. V takovém případě se příliš nehodí, aby zahradní posezení, které má být příjemným místem, sousedilo s nepěknou boudou. Zkrátka chceme bydlet hezky a to se týká také zahrady. Naše zahradní domky toto bezezbytku splňují.

Luxusní zahradní domek s terasou je dostupnější než si myslíte. Dalším typem na velmi stylový příbytek může být například prosklený či s posuvnými dveřmi. Možnosti jsou zkrátka velmi široké.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku