arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Dřevěná pergola, praktická ozdoba zahrady

Dřevěná pergola, praktická ozdoba zahrady

Každý, kdo vlastní zahradu, moc dobře ví, že káva nebo čaj chutná nejlépe na čerstvém vzduchu těsně za vlastním prahem. Vždy to ale tak idylické být nemusí. V parném létě to přímo na sluníčku někdy prostě nejde. O dešti nemluvě. Právě proto si mnoho z nás buduje zahradní pergoly. Vypadají hezky a navíc plní i praktický účel. Pobyt na zahradě je díky nim mnohem příjemnější. V dnešním článku si blíže přiblížíme specifika asi nejoblíbenějšího typu tohoto venkovního stavení – dřevěné altány a pergoly.

Péče o dřevěnou pergolu

Pokud je zahradní pergola dřevěná, jde samozřejmě o velmi estetickou záležitost. Zcela bez starosti se ale neobejde:

  1. Především nově postavenou pergolu je nutné co nejdříve po postavení opatřit základním ochranným nátěrem.
  2. Ten bychom navíc měli každých několik let obnovovat.
  3. Povrch pergoly musí být před nanesením zcela čistý a suchý.
  4. Při snímání starého nátěru doporučujeme povrch dřeva zbrousit.
  5. Poté můžeme přistoupit k nátěru pergoly ze dřeva. Na trhu dnes existuje nesčetné množství nejrůznějších nátěrů určených pro venkovní použití, konkrétně tedy pro dřevěné zahradní pergoly a altány. Asi není třeba příliš zdůrazňovat, že cena není vždy ten nejlepší rozhodující faktor. Alespoň by tedy neměl být hlavní. Pamatujte na to, že nátěr bude zahradní stavbu chránit po několik let. Jistě nechcete, aby vaše dřevěná pergola vypadala po jedné sezóně zašle.
  6. Kvalitní nátěr by měl vydržet minimálně 3 roky. Klidně ale i 5 a více.
  7. Zahradní pergoly dřevěné jsou krásné, ale zkrátka vyžadují alespoň základní údržbu.

Cena dřevěné pergoly

Dřevěné altány a pergoly mohou stát doslova pár korun, ale také i sto tisíc. Vše samozřejmě záleží na okolnostech. Válí se vám na zahradě hromady hezkého dřeva? Pak si nejspíše zvládnete dřevěnou pergolu postavit svépomoci z vlastního materiálu a náklady budou minimální. Nejlevnější dřevěné pergoly jsou totiž samozřejmě ty, které si maximální mírou postavíme sami.

Většina z nás ale takové štěstí, že by materiál pro stavbu pergoly našla na vlastní zahradě, pravděpodobně nemá. A tak nás čeká cesta za prodejcem. I zde existuje několik možností.

Pokud chcete zahraní pergolu, ale zároveň vynaložit co nejmenší úsilí, je řešením hotová pergola. Hotové dřevěné pergoly mají stavební firmy běžně ve své nabídce. Samozřejmě nejde o nejlevnější možnost, je ovšem nejjednodušší a doslova bez námahy.

Určitý kompromis představují stavebnice. Výsledkem je opět krásná nová dřevěná pergola. Stavebnice zvládne postavit každý. Díly jsou totiž už jsou předem připravené a stačí je jen složit podle návodu.


Moderní dřevěné pergoly – nebojte se vyniknout

Základním pravidlem pro to, aby dřevěná pergola hezky vypadala, je samozřejmě to, aby ladila se stavbou. Přesněji tedy domem. Nebojte se ale trochu experimentovat. Třeba pergola z kulatiny se může stát skutečným klenotem vaší zahrady. Pergoly z kulatiny jsou cenově dražší, avšak svým vzhledem pomohou dodat zahradě rustikálnější ráz.

S dřevěnou pergolou zkrátka nešlápnete vedle. Je ale potřeba pamatovat na to, že nejde o nejlevnější možnosti a vyžaduje určitou údržbu.

Jako alternativu k dřevěným pergolám nabízíme bezúdržbové a velice moderní montované přístřešky. Ty se hodí zejména k modernímu stylu bydlení.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku