arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Smlouvy na garáž – na co při prodeji nebo pronájmu garáže myslet?

Smlouvy na garáž – na co při prodeji nebo pronájmu garáže myslet?

V životě může nastat spousta situací, kdy se rozhodneme, nebo jsme nuceni prodat svou garáž. V takovém případě, například když potřebujeme hotovost nebo garáž už zkrátka není využívána tak jako v minulosti, můžeme jejím prodejem udělat radost někomu jinému. Prodej garáže je vcelku běžná věc. To ale neznamená, že bychom se do toho měli pouštět po hlavě – v tomto případě bez smlouvy. To platí jak pro prodej, tak také pro pronájem garáže. Prodej má samozřejmě oproti pronájmu jistá specifika.

Rozhodli jste se tedy pro prodej garáže? Postup je následující:

  1. Nejprve musíme samozřejmě sehnat zájemce.
  2. Pokud se nevyskytne v okolí, je nejlepší možností inzerce.
  3. Pak garáži jistě prospěje úklid. Čistá garáž se bude rozhodně prodávat lépe než špinavá. Nechte nového majitele zašpinit si svou garáž podle svého.
  4. Plácli jste si? V tom případě nezbývá nic jiného než se pustit do papírování.

Pojďme si přehledně projít formální náležitosti nejčastějších situací, které u prodeje nebo pronájmu garáže mohou nastat.


Co by měla obsahovat kupní smlouva na garáž?

Zde je samozřejmě základem kupní smlouva na garáž. Smlouva o prodeji garáže by měla v prvé řadě obsahovat jméno a osobní údaje obou stran a předmět prodeje, kterým je v tomto případě garáž a jeho umístění. To se teoreticky nemusí týkat prodeje plechové garáže nebo montované garáže. Prodej je zde trochu jiný, protože nový majitel si garáž může odvézt. Dále musí smlouva obsahovat samozřejmě cenu včetně termínu platby a případně také způsobu úhrady. V případě, že se strany dohodnout, je možné zasadit do smlouvy také informaci o možném odstoupení.

Pokud garáž naopak kupujete, není snad potřeba zdůrazňovat, že před podepsáním smlouvy je nesmírně důležité si garáž pořádně prohlédnout, zda je skutečně ve stavu, který prodávající udává. Případná cesta zpět je zde složitější než u pronájmu garáže. Když je kupní smlouva na prodej garáže podepsána, už může být pozdě. Pokud obě strany naopak odsouhlasí prodej garáže, smlouva může být podepsána.

Velmi obdobně budeme postupovat také třeba v případě, když se rozhodneme pro prodej pergoly nebo prodej zahradního domku. Je víceméně jedno, jestli jde o garáž, nebo o zahradní domek. Prodej je v zásadě vždy stejný.


Tip: Podívejte se, jaké máme v nabídce nové a přitom cenově velmi přijatelné garáže


Co by měla obsahovat nájemní smlouva na garáž?

Je možné, že garáž už nechcete používat, ale prodej přesto stále není na místě. Pak je nejlepším řešením její pronájem. Majetek vám zůstává, avšak z něj plynou příjmy, a to prakticky bez práce. Jinému naopak uděláte radost.

Tento proces by ovšem měla provázet smlouva o pronájmu garáže. Je krásné, když si lidé věří, ale i přesto je lepší mít věci ošetřeny. Člověk zkrátka nikdy neví.

Na řadu tedy přichází nájemní smlouva na garáž. Vzor opět není problém najít na internetu. Stejně jako v případě kupní smlouvy musí i nájemní smlouva na garáž obsahovat údaje:

 – o obou zúčastněných stranách

 – popis předmětu smlouvy (garáže),

  •  – cenu a termín úhrady společně s frekvencí platby.

Právník zde ale nejspíše nebude potřeba. Stačí na internetu stažená smlouva o pronájmu garáže. Vzor pak vytiskneme a vyplníme a samozřejmě podepíšeme.


Co by měla obsahovat darovací smlouva na garáž?

Vyloučena není samozřejmě ani situace, kdy vám garáž někdo daruje, nebo naopak se stanete šťastnými obdarovanými. Dá se předpokládat, že v takovém případě mezi s sebou nejspíše budou obě strany udržovat vřelé vztahy.

Přesto však obecné doporučení mluví o podepsání darovací smlouvy na garáž. Vzor si obstarejte zdarma na internetu nebude to nic stát a mezi darujícím i obdarovaným může zavládnout jistota. Stále je to lepší než riskovat zažehnutí případných sporů v budoucnu.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku