arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Rolety nebo žaluzie do pergoly?

Rolety nebo žaluzie do pergoly?

Pergoly si na zahradách stavíme především pro to, aby nám pod mini bylo dobře. Zastřešená konstrukce nás ochrání před sluncem i deštěm. Zvláště slunce nás ovšem během roku může potrápit i přes to, že střecha pergoly funguje, jak má. Až nepříjemný žár letního zapadajícího slunce k nám totiž může doputovat přes nechráněnou boční zeď pergoly. Snadno by tak mohlo dojít k situaci, kdy by pobyt v pergole přestal být příjemný.

Elegantní řešení je naštěstí velmi jednoduché. Každou pergolu si totiž můžete dovybavit roletami či žaluziemi. I relativně průhledná roleta do pergoly totiž odstíní podstatnou část slunečního záření. Správně zvolená roleta na pergolu vás navíc ochrání nejen před sluncem ale také před nepříjemným větrem. Dobře zastíněné prostory se vám také budou o něco lépe vytápět. Venkovní žaluzie a rolety na pergolu vám zkrátka umožní využívat venkovní posezení ještě více. A právě proto si o odstínění pergoly v dnešním článku povíme více.

Jaký je rozdíl mezi žaluziemi a roletami?

V dnešním článku bude řeč jak o žaluziích, tak o roletách. Někomu by se mohlo zdát, že jde o totožný výrobek. To ale není pravda. Hlavní účel žaluzií o rolet je stejný – vždy je o odstínění slunečního svitu. Žaluzie jsou ovšem tvořeny lamelami, které jde naklánět, zatímco roleta je celistvá. Z toho plynou také určité výhody a nevýhody každého řešení.

U žaluzií můžete natáčením rolet regulovat, kolik slunečního svitu skrze lamely propustíte. Zároveň vás ale nikdy od světla neoříznou zcela. To silnější roleta zvládne. Intenzitu stínění ale už regulovat nejde. Můžete si jen vybrat, jestli roletu zatáhnete nebo vytáhnete. V případě venkovního použití stínící rolety do pergol lépe odolají větru a kromě svitu lépe odstíní také hluk.

Dřevěné žaluzie na pergolu

Velmi stylovou volbou jsou dřevěné žaluzie na pergolu. Skutečně jde o obdobu žaluzií, které známe například z plastových oken. Samozřejmě s tím rozdílem, že plastové lamely nahrazují dřevěné lišty. V případě, že zvolíte dostatečně bytelné dřevěné žaluzie do pergoly vhodné k venkovnímu použití, ochrání vás nejen před sluncem, ale také před méně intenzivním větrem. V případě abnormálně silného větru či vichřice vám samozřejmě venkovní žaluzie do pergoly nepomůžou. Naopak je vystavujete značnému riziku poškození.

Velkou výhodou dřevěných žaluzií pro venkovní použití je jejich variabilita. Stínění můžete dle svého uvážení zatáhnout, nechat do pergoly pronikat světlo skrze lamely, případně paprsky lehce odstínit nebo žaluzie maximálně zatemnit. Tím v rámci své pergoly vytvoříte na pohled celistvou stěnu. Jde o účinné odstínění před intenzivním sluncem a zároveň o slušnou ochranu před mírným větrem. Pokud je pro vás ochrana před větrem důležitá, vyberte si co nejbytelnější dřevěné žaluzie a informujte se, zda daný výrobek nápor občasného větru skutečně vydrží. Odolnější typy dřevěných žaluzií jsou například vybaveny háčky, díky kterým jednotlivé lamely drží těsněji pohromadě.

Venkovní žaluzie na pergolu oceníte také v pokročilejších večerních hodinách. Jak jistě všichni víte, v našich zeměpisných šířkách nejsou tropické noci, kdy teplota neklesá pod 20 stupňů příliš běžné. Pokud si večerní posezení v pergole budete chtít prodloužit, nezbývá vám než vymyslet vhodný způsob vytápění. I tenké improvizované zdi vytvořené ze zatažených dřevěných žaluzií, vám při vytápění jinak otevřeného prostoru pomohou. Díky žaluziím si tak možná vystačíte s nižší intenzitou vytápění a díky tomu ušetříte na energiích. Pokud je však pro vás důležitá maximální účinnost při vytápění pergoly, porozhlédněte se raději po roletách.

žaluzie do pergoly
Ukázka žaluzií

Montáž dřevěných žaluzií na pergolu je velmi jednoduchá. S návodem, který obvykle bývá součásti balení, ji zvládne prakticky každý. Nejčastěji dřevěné žaluzie připevníte k pergole pomocí skoby a háčku. Žaluzie tak se správným vybavením nasadíte na všechny běžné typy pergol.

Nevýhoda venkovních dřevěných žaluzií je v tom, že dřevo je přírodní materiál. Proto se ani v případě dřevěných žaluzií nevyhnete údržbě. Jednou za pár let musíte dřevěné lišty natírat kvalitním nátěrem. Pokud jsou žaluzie vystaveny častému dešti, je samozřejmě potřeba intenzitu nátěrů zvýšit. Pro majitelé dřevěných pergol nejspíše tento fakt neznamená žádný problém. Dřevěnou pergolu je tak či tak potřeba pravidelně natírat. Proto je vcelku jedno, zda kromě konstrukce pergoly natřete také žaluzie. Majitelé jiných typů pergol však čeká natírání pouze za účelem ošetření dřevěných žaluzií pergoly. To může představovat práci navíc.

Hliníkové žaluzie na pergolu

Alternativu ke dřevu představují venkovní hliníkové žaluzie. Pergola bude taktéž spolehlivě zastíněná a narozdíl od výrobků ze dřeva nebudou vyžadovat žádnou údržbu. Hliník také lépe obstojí při dlouhodobém vystavení povětrnostním vlivům.
Jinak však od hliníkových venkovních žaluzií můžete očekávat stejné výhody, který byste získali od těch dřevěných. Jde tak pouze o osobní preference. Toužíte po přírodním materiálu? Pak nejspíše zvolíte dřevo. Pokud vás však láká spíše moderní vzhled s industriálním nádechem, sáhněte po venkovních hliníkových žaluziích, které navíc nebudete muset natírat.

Screenové rolety na pergolu

Jak už jsme si vysvětlili výše, rolety nejsou to samé co žaluzie. Pokud tedy hledáte odstínění, které v pergole vytvoří souvislou zeď, bude pro vás lepším řešením roleta do pergoly.

A když přijde řeč na rolety, nesmírně populárním řešením se stávají screenové stínící rolety do pergoly. Jedná se o rolety vyrobené ze speciálních vláken potažených PVC. Proto jsou lehké, ale zároveň velmi odolné. Nemusíte se tedy bát, že by tkaninu poškodil déšť. Díky textuře screenové rolety do pergoly sice přímo neproniká přímý svit, místo toho roleta propouští pouze tlumené světlo, které však prostor pergoly neohřívá.

Skrze stahovací rolety do pergoly navíc zároveň alespoň částečně uvidíte ven. U screenových rolet však nemůžete očekávat utlumení okolního hluku. Především ve srovnání s žaluziemi jsou ovšem screenové rolety pro pergoly poměrně drahé. Výměnou za to ale dostanete vynikající řešení zastínění pergoly.

Venkovní rolety do pergoly

Klasické boční venkovní rolety do pergoly představují řešení, které může vaše venkovní posezení alespoň v rámci mezí přeměnit v krytou místnost. Venkovní roleta do pergoly totiž její vnitřní prostor úplně nebo částečně uzavře. Díky tomu můžete například během chladnějšího večera nebo za silnějšího větru sedět v pergole jako by se nechumelilo. I částečně uzavřenou pergolu pak mnohem snadněji vytopíte. To jsme si říkali také u žaluzií, v případě celistvých rolet však tento efekt bude podstatně větší.

Kvalitní roletu můžete také využít během zimy. Umožní totiž proměnu pergoly na úložný prostor. Pak sem schováte například zahradní sekačku nebo venkovní zahradní nábytek s grilem. Můžete tak získat dočasný zahradní domek. Stažená roleta všechny nápory počasí vydrží. Musí však být kvalitní a bytelná.

Co se týče materiálu, nejčastěji se u rolet setkáme s hliníkem. Jde o odolný, ale zároveň lehký materiál, o který se navíc nemusíte starat. Hliníkové rolety můžete připevnit prakticky na jakýchkoliv typ pergoly. Problémem není ani dřevěná pergola.

Co se týče montáže rolet, má majitel pergoly v zásadě tři možnosti:

  1. Tou první je umístit rolety z vnitřní strany, čímž elegantně schováte vrchní roletový box, do kterého se roleta svíjí. Ochudíte se ale o prostor v pergole.
  2. Druhou možností umístit roletový box zvenku.
  3. V případě dřevěné pergoly můžete roletový box schovat také mezi trámy její dřevěné konstrukce.
Venkovní žaluzie na montované pergole
Ukázka venkovních žaluzií

Markýza na pergolu

Poněkud netradiční řešení, jak odstínit pergolu od přílišného slunečního svitu, nabízí markýza. Tu si můžete jednoduše koupit v prodejně zahradnických potřeb, přes internet nebo v hobbymarketu. Markýza do pergoly se pak může jednoduše připevnit ke konstrukci.

Na trhu se ovšem stále častěji objevují také markýzové pergoly. Jde o kovovou konstrukci, která je opatřena zatahovací střechou. Díky tomu můžete přesně a podle aktuální potřeby regulovat, kolik slunečního svitu do prostoru pod střechou pergoly pustíte. Markýzové pergoly se svým fungováním velmi blíží bioklimatickým pergolám, které fungují na principu otočných lamel.

Velmi zajímavé řešení nabízí také markýza pod pergolu. Jedná se přídavnou roletu, kterou můžete dovybavit střechu své současné pergolu. Tento typ markýzy dává smysl například u pergol, které jsou opatřeny průhlednou nebo jen lamelovou střechou. V případě potřeby můžete pomocí markýzy pod pergolu vytvořit rychlé a jednoduché zastínění. Tou pravou otázkou tak není, jestli je lepší markýza nebo pergola. Mnohem příjemnější je totiž oba tyto typy zastínění spojit do jednoho užitečnějšího celku.

Rákosové a bambusové rolety na pergolu

Také v případě venkovních rolet pro odstínění pergoly máme možnost volby. Zatímco jeden majitel pergoly zvolí masivní venkovní rolety, jinému může stačit o poznání jednodušší řešení. Mezi ty prostější patří rákosové a bambosové rolety pro použití nejen na pergolu. Tento typ rolet pořídíte prakticky v každé prodejte zahradnickým potřeb v různých rozměrech a za velmi přívětivé ceny. Právě počáteční náklady jsou hlavním argumentem pro tento typ odstínění. Druhým je jejich univerzálnost. Rákosové rolety či rohože totiž využijete kdekoliv na zahradě. Jmenovitě rohože můžete použít také na zábradlí nebo na plot. Zkrátka všude tam, kde budete vyžadovat odstínění od slunečních paprsků nebo nežádoucích pohledů. Velmi jednoduchá je také montáž. U rohoží vám postačí například drátek nebo elektrikářská páska.

Bambusové a rákosové rolety samozřejmě nejsou spojený jen a pouze s výhodami. Přece jen jde o jeden z levnějších způsobů, jak vyřešit odstínění pergoly. Proto je i zde nutné počítat s kompromisy. Například s tím, že rákosové rolety nemusí vždy působit jako oku lahodící. Tento faktor však necháme na zhodnocení každého z vás. Další nevýhoda už se ale týká všech. Rolety z přírodních materiálu velmi snadno ztratí svůj původní lesk. Po čase stráveném venku na slunci a dešti zkrátka budou vypadat zašle. Především tenké rákosové rolety do pergoly navíc nestíní příliš spolehlivě. Slunce budou stále propouštět docela dost. Mnohem lepší jsou v tomto směru bambusové rolety do pergoly, které se svými vlastnostmi a provedením více blíží dřevěným alternativám.

Naše lamelová pergola

Možnost stínění pergol jsme si dneska probrali ze všech možných úhlů. Víte ale, kam se pro ideální pergolu vypravit? Přece k nám. U nás si totiž jednoduše vyberete moderní a líbivé pergoly z pozinkované oceli, které se výborně hodí k novým i klasickým stavbám. Díky sofistikovanému materiálu jsou naše pergoly zcela bezúdržbové a na vaší zahradě vyrostou během jednoho dne bez přítomnosti těžké techniky.

Tu pravou pergolu si do posledního detailu vyspecifikujte v našem přehledném konfigurátoru. Zde si vyberete rozměry, provedení, barvu či možnost zateplení střechy. Pergolu si můžete také vyzdobit elegantními bočními lamelami ze dřeva. Tím získáte elegantní ocelovou pergolu s nadčasovými dřevěnými prvky.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku