arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Přístřešek na dřevo svépomocí – vyplatí se?

Přístřešek na dřevo svépomocí – vyplatí se?

Atmosféru, kterou dokáže v interiéru navodit krb, jen tak něco nenahradí. V krbu je ale potřeba mít čím topit. Samozřejmě dřevem. A to musí nejprve někde pořádně vyschnout. Na řadu tak přichází přístřešek na dřevo. Netřeba připomínat, že dobře vyschlé dřevo má oproti čerstvému mnohem vyšší výhřevnost, a tak je zahradní přístřešek na dřevo skutečně užitečnou a zároveň jednoduchou stavbou, která by neměla chybět na žádné zahradě. V dnešním článku si rozebereme všechny aspekty stavby a dalších okolností, které byste před stavbou měli znát.

Základní zásady pro stavbu dřevníku

Před stavbou prostoru pro vysychání dřeva je potřeba pamatovat na několik základních zásad. Pamatujte na to, jak je dřevo těžké. V rámci bezpečnosti vaši a všech blízkých, kteří se na zahradě pohybují, by zahradní přístřešky na dřevo nikdy neměly být vyšší než 2 metry. V prvé řadě výše ani nedosáhnete, ale hlavně se opravdu nevyplatí zbytečně riskovat zřícení vyskládaného dřeva. Člověk zkrátka nikdy neví, co všechno se může přihodit.

Dřevník stavíte především proto, aby dřevo dobře vyschlo. Proto by mělo mít přístup vzduchu ideálně ze všech stran, což zajistí odvětrávání. Při jeho umístění byste na tuto zásadu měli pamatovat. Přístřešky na palivové dřevo by měly mít také kvalitní střechu. Ideální není například plachta. Ta se může protrhnout nebo zadržet příliš vody, která se pak vylije právě na dřevo. A snaha o vyschnutí dřeva je rázem k ničemu.


Jak postavit přístřešek na dřevo?

Na trhu jsou dostupné nejrůznější přístřešky na dřevo. Záleží tak pouze na vaši osobní preferenci, vkusu a samozřejmě také stavu peněženky. Jako první nás nejspíše napadne dřevěný přístřešek na dřevo. Jde o ekologický materiál, u kterého máte skoro až jistotu toho, že výsledek bude vypadat dobře.

Nejrůznější dřevníky a přístřešky na dřevo je možné zakoupit jako stavebnici v hobby marketech. Jedná se o vcelku jednoduché řešení, jeho sestavení s největší pravděpodobností nebude vyžadovat žádný pokročilejší kutilský um. Takže se můžete prakticky ihned radovat z nového přístřešku na dřevo. Cena je v tomto případě samozřejmě vyšší, protože si připlácíte za pohodlí.

Protipól zde představuje stavba přístřešku na dřevo svépomocí. Jde o projekt, který nemusí být jinak zvlášť náročný. Ještě jednodušší to budete mít v případě, kdy se vám na zahradě povaluje kvalitní dřevo. Alespoň ušetříte za materiál. Pokud je vašim rozhodujícím kritériem cena, může zajímavé řešení představovat také přístřešek na dřevo z palet. Jde o velmi levný materiál, který není problém sehnat doslova za pár korun a někdy i zdarma. S trochou šikovnosti si pak můžete vyrobit velmi hezký přístřešek na dřevo. Návod není problém stáhnout si na internetu, kde jednoduše najdete, jak vyrobit přístřešek na dřevo z palet.

Zkuste také přemýšlet trochu do budoucnosti. Plánujete stavbu kůlny? Využijte toho a postavte si rovnou přístřešek na dřevo s kůlnou. Díky společné stěně ušetříte za materiál a v rámci jednoho projektu vzniknout na vaší zahradě dvě velmi užitečné novinky.

Nebo se zamyslete, zda by se vám nehodil rovnou i malý zahradní domek. Existují totiž i zahradní domky s přístřeškem na dřevo, které se vyloženě hodí k moderním rodinným domkům..

Dřevo není jediným materiálem, nad kterým jde při stavbě dřevníku uvažovat. Řešením může být i kovový přístřešek na dřevo. V mnoha případech jsou levnější než jejich dřevěné alternativy a esteticky může výsledek také vypadat poměrně dobře. Podobný přístřešek pro dřevo lze pořídit už za cenu několika tisíc korun. Nebo si jej samozřejmě posvařovat svépomoci. Ještě levnější variantu představuje přístřešek na dřevo z kari sítě. Možná vám nějaké zbyly po stavbě domku nebo garáže. I z nich si můžete postavit jednoduchý přístřešek na dřevo.


Potřebujete na přístřešek na dříví povolení?

A co přístřešek na dřevo a povolení? Pokud si jej koupíme v hobby marketu, povolení samozřejmě nepotřebujete. Jen si jej umístíte na zahradu. A jak je to v případě, že se dřevník rozhodnete postavit? Zákon hovoří takto: povolení nevyžaduje stavba o jednom nadzemním podlaží, jejíž výměra nepřesahuje 25 metrů čtvrtečních a nemá více než 5 metrů do výšky. Z toho plyne jediné. Pokud neplánujete stavbu skutečně gigantického dřevníku, povolení potřebovat nebudete. A pokud budete stavět přístřešek na dřevo na hranici pozemku, raději se zeptejte souseda. Už dlouhá léta ovšem platí zásada, že podobné stavby by se neměly budovat do dvou metrů od hranice pozemku. Bude tedy lepší, když dřevník posunete o několik metrů dál.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku