arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Srovnání materiálů pro přístřešky na auto

Přístřešek na auto – vše co potřebujete vědět

Také si především v zimě užíváte ta rána, kdy vaše auto parkuje pod střechou a vy z něj nemusíte pracně ometat sníh? Jistě byste se nezlobili, kdyby šlo o každodenní standard. Nejjednodušší cestou, jak mít své vozidlo kryté, jsou přístřešky na auta. Hlavní výhoda je nasnadě. Auto je mnohem lépe chráněné. Je jedno, jestli jde o podzimní listí, trus ptáků či právě sníh. Čas od času také motoristy, kteří svá auta parkují pod širým nebem, mohou velmi nepříjemně potrápit kroupy.

Pokud nepatříte mezi tu část řidičů, kteří čistotu exteriéru vozu příliš neřeší, dokáže vám přístřešek pro auto ušetřit spousty hodit nezáživné péče o vašeho plechového společníka. Majitelé aut přístřešky oceňují také pro jejich schopnost eliminovat sluneční paprsky dopadající na lak vozidla. Platí totiž, že čím delší čas vůz stráví pod střechou, tím větší šance, že lak bude i po letech vypadat jako nový.

Co se v tomto článku dozvíte:

  •  – Je pro stavbu přístřešku potřeba povolení?
  •  – Dřevěný přístřešek na auto
  •  – Kovový přístřešek na auto
  •  – Alternativní přístřešky na auto
  •  – Přístřešky na více aut

Hned na úvod se sluší uvést, že perfektním řešením je v každém případě garáž, jejíž výhody jsou zkrátka nesporné. Auto zbytečně nevystavujete výkyvům teplot, čímž šetříte především baterii. Zapomenout můžete také na starosti spojené s námrazou. Pořízení kompletní garáže je však finančně i technicky náročnější. Pro všechny, kteří se do ambiciózního projektu nechtějí nebo nemohou pustit, představuje přístřešek pro auto výborné kompromisní řešení.

V dnešním článku si rozebereme všechny možnosti, které se při pořizování přístřešku na auto nabízejí. Je lepším řešením dřevěný nebo kovový přístřešek na auto? A co když je pro vás primárním faktorem pro jeho pořízení cena? Jaké při stavbě přístřešků existují stavební regulace a jak velký přístřešek potřebují pro parkování více aut? To vše si rozebereme v dnešním článku.

Je pro stavbu přístřešku na auto potřeba povolení?

Ještě než se rozhodnete, jaký typ přístřešku pro vás bude tím nejvhodnějším, rozhodně neuškodí malé připomenutí platné legislativy. Chvíle studia bude méně bolestivá než případná dohadování s místním úřadem. U některých typů přístřešků se totiž nevyhnete vyřizování stavebního povolení či alespoň ohlášení stavby. V jakých případech to bude platit?

Nejprve je potřeba vzít do úvahy půdorys plánové stavby. Překračuje 25 metrů čtverečních? V takovém případě se nutnosti ohlásit stavbu nevyhnete. Stejný postup také platí pro stavby jejichž výška přesahuje 5 metrů, mají více než jedno podlaží či jsou podsklepeny do hloubky vyšší než 3 metry. Tyto faktory vás ale při stavbě přístřešku na auto s největší pravděpodobností limitovat nebudou.

Abyste nemuseli úřadům hlásit svůj záměr, počítejte s tím, že stavba bude minimálně dva metry od hranice pozemku. Na toto pravidlo si dejte pozor, pokud hodláte stavět přístřešek na auto na hranici pozemku.

V případě velmi malých pozemků si také dejte pozor na to, aby i po stavbě byla půda na více než 50 procentech své rozlohy schopna vsakovat dešťovou vodu. Ohlašovat stavbu musejí také podnikatelé, pokud by přístřešek k autu nějakým způsobem souvisel s jejich podnikatelskou činností. Mohlo by jít například o případ, kdy automechanik hodlá vybudovat kryté stání, pod nímž bude opravovat auta. Zde jde jednoznačně o stavbu související s podnikatelskou činností a tím pádem také podléhající ohlášení příslušnému úřadu.

České zákony dále rozlišují pojmy stavební povolení a ohlášení stavby. Druhý případ je z byrokratického hlediska podstatně jednodušší a týká se staveb s půdorysem do 50 metrů čtvrtečních. Ohlášení by tak pro stavbu přístřešku pro auto mělo s klidem stačit.

Dřevěný přístřešek na auto

Dřevo bude pro většinu zájemců o přístřešek na auto u domu pravděpodobně první a instinktivní volba. Je pravdou, že tento populární a léty prověřený stavební materiál představuje jistotu, se kterou nešlápnete vedle. Je ale potřeba ujasnit si některé povinnosti, kterým se u dřevostavby rozhodně nevyhnete. Dřevo totiž, jakožto přírodní materiál, vyžaduje náležitou péči. Alespoň jednou za pár let je takovýto auto přístřešek nutné opatřit kvalitním nátěrem, který dřevo ochrání před zkázou.

Mezi přední výhody dřeva naopak patří jeho přirozená atraktivita. Dřevné stavby a výrobky naše oči nevyhnutelně přitahují. Dřevěný přístřešek pro auto zkrátka bude vypadat dobře. Kryté stání pro auto bude pravděpodobně ve většině případů navazovat na váš dům či jinou stavbu, proto je důležité, aby dílo splynulo s okolím a stalo se jeho přirozenou součástí. K tomu jsou dřevěné přístřešky pro auta ideální.

U dřevěného přístřešku budeme mít také možnost volby, zda zvolit pultovou nebo sedlovou střechu. V případě sedlové střechy bude stavba působit robustnějším dojmem. Pod střechou také vznikne prostor, který lze využít jako úložný. Pultová střecha poté představuje cenově dostupnější a konstrukčně méně náročnou variantu. V zimě se ale připravte na pravidelné kontroly, zda se na rovné střeše nenahromadilo příliš sněhu. V případě větší vrstvy sněhu bude lepší střechu odklidit.

A jak je tomu se stavbou zahradního přístřešku?

Obecně vzato máte tři následující možnosti:

  1. Vybudovat přístřešek na auto svépomoci
  2. Pořízení stavebnice
  3. Přenechání stavby odborné firmě

Podrobný návod, který vám pomůže úspěšně se zhostit stavby přístřešku na auto svépomoci, najdete v samostatném článku Stavba přístřešku na auto svépomoci. Nyní tak můžeme plynule přejít k dalším způsobům stavby.

Dřevěné přístřešky na auto jsou vhodné, pokud se rozhodnete pro pořízení stavebnice, kterou s trochou umu a s pomocí více rukou bez problému zvládne sestavit každý domácí kutil. Nespornou výhodou stavebnice jsou předpřipravené a u kvalitních výrobků také přesně lícující díly. Pokud se budete poctivě řídit návodem, nepodceníte bezpečností doporučení – například počet osob potřebný k bezpečnému sestavení přístřešku – neměla by se taková dřevěná stavebnice stát ničím složitým. V závislosti na zvoleném typu stavebnice jde o rozumnou cestu, jak si pořídit levný přístřešek na auto. I v případě limitovaného rozpočtu však pamatujte na to, že plánujete stavbu, která bude chránit vaše auto. V zimě musí vydržet nápor sněhu, stejně jako silný vítr při letní bouřce. Vaše stavebnice přístřešku na auto tak může být cenově dostupná, ale vždy musí být dostatečně kvalitní a robustní. Každopádně platí, že pokud plánujete pořízení přístřešku na auto, stavebnice je jedním z nejdostupnějších způsobu.

Jak už nejspíše tušíte, poslední možností, na kterou se dnes podíváme podrobněji, je nechat si stavbu postavit specializovanou firmou. Jde o nejpohodlnější, ale zároveň také nejdražší variantu. Můžete se však spolehnout, že výsledkem bude přístřešek požadované kvality, který vám bude sloužit dlouhá léta. To vše prakticky bez starostí.

Kovový přístřešek na auto

Pro zjednodušení můžeme nejprve pracovat s pojmem kovový přístřešek pro auto. Ve skutečnosti je ale kov příliš obecné označení. Na trhu totiž většinou narazíme na hliníkové či ocelové přístřešky na auto. Jde o materiál, který by nám možná na první dobrou nenapadl. To je ale trochu škoda.

Moderní kovové přístřešky na auto totiž patří k tomu nejlepšímu, co svůj pozemek můžete pořídit. Rovnou zapomeňte na nevzhlednou plechovou boudu. Kovové přístřešky pro auta naopak působí velmi vkusně a výborně se chodí k novostavbám i starším domům. Jejich výstavba je snadná a specializovaná firma ji zvládne během jednoho dne, a to bez přítomnosti těžké techniky na zahradě. Stále jsme však neřekli výhodu číslo jedna. Ať už se rozhodnete pro hliník či ocel, kovové přístřešky k autu jsou vždy bezúdržbové. Nemusíte se tak starat ani o pravidelné natírání. To je obrovská výhoda oproti dřevěným přístřeškům.

A jaké jsou konkrétní rozdíly mezi hliníkem a ocelí kovy? Asi nikoho nepřekvapí, že hliníkové přístřešky na auto jsou velmi lehké, ale zároveň také pevné. Jejich stavba tak může být o něco jednodušší a pořizovací cena příznivější. Proto byl dosud hliníkový přístřešek na auto poměrně populární volbou. Hliníkový přístřešek pro auto však v současné době není tím nejlepším řešením. Hliníkové přístřešky pro auto totiž překonávají moderní ocelové slitiny.

Překonává jej totiž ocel. Moderní a odolné přístřešky na auto jsou vyrobeny z pozinkované oceli, což je materiál prověřený automobilovým i kosmickým průmyslem. U zahradních staveb je neocenitelná především jeho odolnost. Ta je rozhodně důležitější než váha konstrukce, kterou v podstatě není potřeba řešit. O stavbu ocelových přístřešků se také obvykle postará firma, proto se nemusíte starat ani o tuto stránku věci.

Ocelový přístřešek na auto je zkrátka díky svým bezkonkurenčním vlastnostem rozhodně lepším řešením. Ocelový přístřešek překvapivě potěší také milovníky dřeva. Některá z jeho stěn totiž může být vyplněna stylovými dřevěný lamelami. Moderní přístřešek na auto z oceli je zkrátka ideální volbou pro nejširší spektrum zájemců.

Jak postavit kovový přístřešek na auto?

Hliníkové a ocelové přístřešky pro auto nejsou příliš vhodné pro stavbu svépomoci. Proto se vyplatí vsadit na stavebnici či specializovanou firmu. Sestavení kovových dílů je jednodušší než v případě dřeva. Pokud vysloveně netrváte na přístřešku z přírodního materiálu, rozhodně s volbou kovu jako stavebního materiálu neuděláte chybu.

Náš tip: Jak už jsme si vysvětlili, výborné řešení představuje ocelový přístřešek na auto, který na zahradě může vyrůst na klíč. Moderní přístřešky na auto umíme vybudovat bez přítomnosti těžké techniky. Nehrozí tedy poničené okolní záhony či okrasné keře. Montovaný přístřešek na auto navíc vyroste za jediný den.

Nemusíte se ani bát, že byste si z nějakého unifikovaného katalogu nevybrali model splňující vaše představy. Žádný takový katalog totiž nemáme. Místo toho jsme pro vás připravili konfigurátor, kde si vaši stavbu můžete specifikovat do nejmenších detailů jako je barva konstrukce nebo obložení dřevěnými lamelami. Samozřejmostí je pak volba konkrétních rozměrů. Ať už sháníte přístřešek pro jedno či tři auta, u nás si vyberete. Možnosti konfigurace jsou tak široké, že problémem není ani například zahradní domek s přístřeškem na auto.

Další typy přístřešku na auto

Dřevo a kov patří bezesporu mezi tradiční materiály, mezi kterými si nakonec naprostá většina zájemců o přístřešek na auto jistě vybere. Možností je ale ve skutečnosti o něco více. Jen jsou trochu specifické. V určitých případech však mohou představovat rozumnou alternativu.

Tím může být například skládací přístřešek na auto. Jde o auto přístřešky, které by mohli ocenit například majitelé veteránů, kteří své klenoty nechtějí nechat na přehlídce stát přes noc pod širým nebem. Smysl dávají také například chatařům, kteří lehký přístřešek na auto mohou využívat během sezóny. Výhodu může představovat také pro fanoušky kempování. Ač je mobilní přístřešek na auto ze své podstaty skládací a lze jej převážet, je potřeba mít na paměti, základem tohoto příbytku bude vždy poměrně těžká ocelová konstrukce, která váží několik desítek kilogramů. Jeho skládání tak rozhodně bude činností, kterou byste chtěli podstupovat denně.

Plachtový přístřešek na auto tedy s největší pravděpodobností nebude ideální volbou k vašemu domu. Ve výše uvedených případech, kdy hledáte příležitostnou a přenosnou střechu pro vaše auto, ale může takový typ přístřešku dávat smysl.

Přístřešky pro více aut

Možná už jste rozhodnutí, jak bude váš nový přístřešek k osobnímu autu vypadat a z jakého materiálu bude postaven. Stále však ke zodpovězení zbývá jedna zásadní otázka. Tou je rozměr plánované stavby. Zamyslete se nad tím, zda třeba v budoucnu nebudete pořizovat další auto. V takovém případě je rozhodně lepší už zpočátku myslet na přístřešek pro 2 auta.

Je možné, že přístřešek pro více aut aktuálně nepotřebujete. Nemusí tomu ale tak být napořád. Pokud to vaše zahrada dovoluje, většího přístřešku na auto rozhodně litovat nebudete. Naopak. Dodatečný prostor můžete v mezičase využít například k vlastním koníčkům. Takový přístřešek na auto s kůlnou je jistě snem mnoha kutilů.

Nemyslete jen na to, aby se pod střechu, ať teď nebo někdy v budoucnu, vlezla obě auta, ale zároveň aby zůstal zachován komfort nastupování či nakládání zavazadel. Stavíte přístřešek na dvě auta? Pak je ideální rozměr 6×6 metrů. Pokud bojujete s místem, postačí také přístřešek na auto 6×5 metrů. V případě přístřešku pro více aut pak stačí dodržovat jednoduché pravidlo. Pro každé další parkovací místo vyčleňte 2,5 metrů do šířky. Přístřešek na 3 auta tedy bude široký 7,5 až 8,5 metrů. Pokud plánujete přístřešek pro obytné auto, myslete především na dostatečnou výškovou rezervu. Zároveň ale nemůžete počítat s tím, že byste podobný přístřešek sehnali na trhu ve formě stavebnice. Rozhodně si jej nepořídíte v hobbymarketu.

Mějte také na paměti, že kovový či dřevěný přístřešek na 2 auta bude přesahovat výměru 25 metrů čtvrtečních a proto je nutné svůj záměr ohlásit příslušnému úřadu. Přístřešek na auto 6×6 metrů se do této definice logicky nevleze. U přístřešku na jedno auto (500 cm x 300 cm) naopak není problém zákonem stanovený limit splnit.

Pokud máte v úmyslu vybudovat přístřešek pro dvě auta, avšak šířka zvoleného místa to nedovoluje, naskytuje se také možnost výstavby přístřešku, do kterého se auta zařadí za sebe. Půjde však o řešení spojené s určitými logistickými problémy. Hlavně při vyjíždění. Jde ale o jednu z možností. Podobný přístřešek atypický přístřešek se vám také bude hůře shánět ve formě stavebnice. Budete tedy muset počítat se s tím, že vybudujete přístřešek svépomoci nebo si jej necháte postavit zcela na zakázku. První možnost vyžaduje zkušenosti a um, zatímco druhá dostatek financí.

Pokud se začnete přístřeškem na auto vážně zabývat, připravili jsme si pro vás článek věnovaný jeho stavbě. Dozvíte se s něm praktické rady včetně toho, zda pro jeho stavbu potřebujete povolení nebo jaké rozměry přístřešku zvolit.

medallion

Potřebujete poradit?

Stále nevíte jaký přístřešek si vybrat? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku