arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Podlaha do pergoly. Jaká je pro vás nejvhodnější?

Podlaha do pergoly. Jaká je pro vás nejvhodnější?

Jestli aktuálně uvažujete nad stavbou zahradní pergoly, možná tak trochu váháte, zda se podobný typ stavby vůbec vyplatí. Dejte na nás a věřte, že vyplatí. Zahradní pergola se totiž rázem po jejím dokončení stane místem, které si oblíbíte. Ať už půjde o chvíle odpočinku třeba s knihou v ruce a kávou na stole nebo o příjemný večer s přáteli či rodinou u rozpáleného grilu. Pergola zkrátka stojí za to. Postavit si na zahradě vlastní pergolu je velmi jednoduché. O vše se totiž postaráme my. Co ale podlaha pod pergolu? Jaké materiály jsou k dispozici, kdy se hodí a jakou podlahu do pergoly zvolit? Samozřejmě záleží na tom, co od podlahy v pergole očekáváte.

Zámková dlažba do pergoly

Zámková dlažba patří mezi stálice nejen českých zahrad. Jestli přemýšlíte, co na podlahu do pergoly, nejspíše bude zámková dlažba jedním z nejžhavějších kandidátů. Tato levná podlaha do pergoly je odolná a zároveň také velmi univerzální. Zámkovou dlažbu si můžete vybrat z široké nabídky různých provedení. Od nejlevnějších, až po stylové vzory, za které si ovšem připlatíte. U betonové dlažby můžete mít jistotu, že vám v naprosto dostačujícím stavu vydrží dlouhá léta.

Oceníte její protiskluzovost, kdy ani po dešti není klasická betonová dlažba do pergoly kluzká. Mezi nevýhody zámkové dlažby naopak patří větší potřeba údržby. Spáry zámkové dlažby totiž může čas od času prostoupit vegetace. To však snadno vyřešíte fyzickým odstraněním nežádoucích rostlin. Případně můžete zvolit o něco agresivnější formu, kterou je postřik. Při samotné pokládce je také možné roztáhnout pod štěrkovou vrstvu fólii zabraňující růstu plevelu. Co už ale snadno nenapravíte, jsou nečistoty. Zámková dlažba totiž není příliš omyvatelná. Levná dlažba do pergoly z betonových tvárnic lze pořídit už za cenu okolo 200 korun za metr čtvereční.

 

Jak položit zámkovou dlažbu v pergole?

Pokládka zámkové dlažby není nic složitého. Stačí jen trpělivost, přesná ruka a vhodné nářadí. Proces instalace zámkové dlažby ale nezapomeňte sladit s ukotvením pergoly. Jde především o správné uchycení patek. Dodatečně byste je do zámkové dlažby zaráželi o dost komplikovaněji.

  1. Prvním krokem při pokládce zámkové dlažby je vykolíkování prostoru, abyste přesně věděli, kde bude potřeba vykopat zeminu. Nejlépe vám poslouží kolíky a provázek. Nezapomeňte na to, že vydlážděná část by měla být větší než výměna samotné pergoly. Zvažte také, jestli nestojí za to rovnou k pergole vybudovat také přístupový chodník, na který je zámková dlažba taktéž ideálním řešením.
  2. Jakmile máte vykolíkováno, můžete se pustit do nejnáročnější části celé operace. Tou je vykopání zeminy. Počítejte s tím, že byste měli odkrýt okolo 25 až 30 centimetrů zeminy. Mimochodem, kdybyste budovali zámkovou dlažbu, po které budou jezdit auta, bude lepší ještě 5 až 10 centimetrů přidat.
  3. Výkop bude lepší udusat. Ideálně ručním válcem. V případě, že by podloží nebylo dostatečně rovné a podkladové vrstvy rovnoměrné, mohlo by hrozit zvlnění budoucí dlažby.
  4. Následně nasypte okolo 20 centimetrů štěrkové drtě a zhutněte. Ideálně vibračním deskou.
  5. Teprve v tomto momentu přicházejí na řadu obrubníky. Ty opatrně uložte to betonové vrstvy. Pořádně je srovnejte, aby na sebe dokonale navazovaly.
  6. Od samotného pokládání dlažby nás dělí ještě jeden krok. Tím je vrstva jemné drtě. Vytvořený povrch pak nejlépe zarovnáte dřevěnou latí. U této vrstvy postačí tloušťka 5 centimetrů. Teď už na připravený podklad nesmíte vstoupit.
  7. Nyní přichází na řadu ten nejdůležitější krok, kvůli kterému jste celý proces absolvovali. Pokládka zámkové dlažby. Dlaždice jsou obvykle k dostání ve dvou tloušťkách. Pokud po zámkové dlažbě nebudete jezdit autem, bude vám stačit tenčí verze. Obvykle jde o 60 mm. Teď už můžete pokládat jednu dlaždici za druhou. Každou dlaždici poklepejte gumovou palicí, aby sedla na své místo. Musel by se stát zázrak, aby všechny dlaždice pasovaly na své místo v původní velikosti. Některé, především ty krajní, budete muset uřezat do požadovaného rozměru. Zde se neobejdete bez pily na zámkovou dlažbu.
  8. Úplně posledním krokem je zaspárování. To zajistí písek. Připravte si dostatečné množství písku o zrnitosti do 4 mm. Pískem zasypejte mezery. Pak jej nasypejte i na dlažbu a koštětem jej vmeťte do spár. Přebytečný písek smeťte. K tomuto účelu je ideální použití křemičitého písku. U něj totiž nejméně hrozí budoucí prorůstání trávy a plevele skrze mezery dlažby. Po zaspárování dlažbu naposledy zhutněte vibrační deskou. Tentokrát však s gumovou nebo plastovou podložkou, aby se dlažba nepoškodila. Po zhutnění dlažbu ještě dospárujte zbylým pískem. Trochu písku můžete na dlažbě nechat, aby se do spár postupně zašlapal. Venkovní podlaha do pergoly je tímto připravena.

Dřevoplastová podlaha do pergoly

Zámková dlažba rozhodně není jediným způsobem, jak lze vyřešit podlahu pergoly. Stále větší oblibu si získávají moderní materiály. Jedním z nich je také dřevoplast. Kolem rodinných domů můžete tento typ podlahy potkat stále častěji. Je totiž velmi odolný a skvěle se udržuje. Díky imitaci dřeva navíc skvěle vypadá. Dřevoplast je vynikající volbou především k moderním stavbám. Chybu ale rozhodně neuděláte, pokud jím doplníte i starší dům či zahradu. Dřevoplastová podlaha je ideální také pro terasy. Zvolte ji tedy u pergol, které budou připojeny k vašemu domu. Nevýhodou ovšem pro mnohé může být cena tohoto materiálu. Rozhodně to není ta nejlevnější podlaha do pergoly. Naopak. Například ve srovnání se zámkovou dlažbou vás dřevoplastová prkna vyjdou několikanásobně dráž. Jeden metr čtvereční tohoto povrchu totiž stojí od 1600 korun.

Jak položit dřevoplast do pergoly

Pokládka dřevoplastové podlahy nejen do pergoly je poměrně snadná. Neobejde se ovšem bez dostatečně pevného podloží.

  1. První kroky jsou tak vlastně velmi podobné těm, které jsme si popisovali u pasáže, jak položit zámkovou dlažbu. Postupovat můžete až do bodu 6, kdy budete mít připravenou podkladovou vrstvu hrubší štěrkové drtě, na kterou aplikujete jemnější štěrk, který bude sloužit jako podklad pro budoucí nosiče podlahy. Plocha pro dřevoplastovou podlahu by měla mít sklon dva stupně. Na každém metru tedy počítejte se sklonem dva centimetry.
  2. Dřevoplastové podlahy se nepokládají přímo na podloží. Umísťují se na spodní nosnou konstrukci, kterou tvoří hliníkové nebo dřevoplastové lišty. Štěrkové podloží je také vhodné překrýt plachtou, která zamezí růstu plevelu.
  3. Lišty by měly vést rovnoměrně s prkny podlahy. Už v tomto bodě byste tedy měli mít jasno v tom, jakým směrem budou prkna podlahy směřovat.
  4. Lišty můžete umístit na betonové desky. Rozmístěte je rovnoměrně po celé ploše budoucí podlahy. Následně na betonové desky pomocí vhodných hmoždinek a šroubů umístěte lišty.
  5. Nyní můžete začít s pokládkou vrchní vrstvy. Nejprve bude ale potřeba umístit boční ukončovací profil. Z něj povedete první deska podlahy. První prkno umístěte do bočního ukončovacího profilu.
  6. Následně můžete pokračovat s pokládkou dalších prken.

Dřevěná podlaha do pergoly

Pokud vám dřevoplastový materiál příliš sympatický není, vždy můžete zvolit také o poznání přírodnější variantu. Tou je dřevěná podlaha. Pergola s dřevěnou podlahou bude vypadat nadčasově, zároveň je ale potřeba počítat s náročnější údržbou. Prkna budete muset pravidelně natírat a pečovat o ně, aby dřevo neohrozila plíseň nebo škůdci. Dřevěná prkna na podlahu pergoly zajistí stylový vzhled, který se bude výborně hodit například k dřevěným srubům nebo roubenek u lesa.


Kamenná podlaha do pergoly

Pokud toužíte po skutečně stylové podlaze do svého zahradního přístřešku, která se jen tak neokouká, mohla by pro vás být ideální volbou kamenná podlaha do pergoly. Jde o poměrně široký pojem. Kamenné podlahy jsou totiž velmi rozmanité. Od cenově dostupných variant, které svou cenou konkurují i zámkové dlažbě, až po skutečně luxusní provedení. Konkrétními typy kamenných podlah je například žula, mramor, andezit, pískovec a podobně.

Kamenné podlahy mají jednu velmi zajímavou vlastnost, kterou byste mohli ocenit především během příjemných letních večerů. Kámen totiž přes den nasává teplo, které může po setmění sálat, čímž pomůže v pergole udržet příjemnou teplotu a může tak částečně nahradí přídavné vytápění do pergoly.

Dalším typem kamenné podlahy, která se hodí také do pergoly, je kamenný koberec. Tento stále populárnější typ podlahy, který se mimo jiné hodí také třeba i do garáže, se skládá z kamínků menších rozměrů, které jsou zalité ve vrstvě pryskyřice. Kamenný koberec do pergoly je velmi odolný, takže se o něj nebudete muset příliš starat. Aplikace svépomoci je však poměrně komplikovaná. K tomuto úkolu je tím pádem rozhodně lepší pozvat si specializovanou firmu nebo zkušeného řemeslníka.


Ideální pergolu najdete u nás

V případě, že aktuálně zkoumáte různé typy podlahy do pergoly, mohlo by vás zajímat také perfektní řešení samotné pergoly. U nás ti totiž můžete vybrat pergolu, která se stane skutečnou ozdobou vaší zahrady. Stavbu zahradní pergoly z mimořádně odolných a kvalitních materiálů pro vás zařídíme od A do Z. Na vás bude jen výběr té pravé pergoly. K tomu u nás máte nevídané možnosti. V přehledném konfigurátoru si totiž můžete do detailu specifikovat, jak váš nový přístřešek bude vypadat. Od rozměrů, přes barvu, až po nadčasové stínění bočních stran dřevěnými nebo kovovými lamelami.

medallion

Potřebujete poradit?

Stále nevíte jaký přístřešek si vybrat? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku