arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Podlaha do garáže: jakou si vybrat?

Podlaha do garáže: jakou si vybrat?

Pořádná garáž by neměla chybět u domu žádného majitele auta. Nejen, že jde o nekompromisní ochranu vašeho vozu, která výrazně přispěje k udržení jeho ceny. Garáž oceníte také v nepřeberném množství dalších ohledů. Kromě auta nebo motorky zde schováte i všechno ostatní vybavení, které se nemůže jen tak povalovat venku. Ať už je to sekačka, zimní fréza, pila, gril nebo třeba sportovní vybavení. Zkrátka a jednoduše získáte prostor, který bez problému vytěžíte na maximum. Garáž pak obzvláště ocení všichni kutilové, kteří jeden její kout mohou proměnit v útulnou dílnu.

Způsobů, jak si postavit garáž, je nepočítaně. Můžete si ji postavit samostatně nebo ji připojit k domu. Co je lepší? Také můžete zvolit stavbu z cihel, ze dřeva a nebo potřebu garáže vyřešit chytře a zvolit mimořádně populární a odolné stavby z pozinkované oceli, které jsou k nerozeznání od těch zděných.

To vše už možná máte vyřešené. Přemýšleli už jste ale nad podlahou? Bez kvalitní podlahy totiž není garáž. Řešíte jakou podlahu do garáže zvolit? Proto si dnes právě o typech a způsobech provedení podlahy garáže povíme více.

Dnes se podrobněji podíváme na:

1. Lité podlahy do garáže
   a, Základ – betonová podlaha do garáže
   b, Nátěry – epoxidové a polyuretanové nátěry
2. Kamenný koberec do garáže
3. Dlažby do garáže
   a, Zámková dlažba
   b, Gumová/plastová dlažba do garáže
   c, Zátěžové linoleum do garáže/PVC dlažba
   d, Keramické a další dlažby


1. Lité podlahy do garáže

Podlaha v garáži musí být především odolná. Musí vydržet zátěž v podobě auta a dalších strojů, odrážet pokusy o mechanické poškození, nepropustit vlhkost, odolat teplu i zimě a v neposlední řadě se nezaleknout ani různých chemikálií, které se na podlahu čas od času dostanou. Toto vše splňují lité podlahy do garáže. Jsou velmi odolné, jednoduché na položení a snadno se udržují. Litá podlaha totiž ze své podstaty neobsahuje žádné spáry. Litá podlaha do garáže je však stále příliš široký pojem. Přesněji řečeno prakticky vždy jde o betonový základ, který ještě můžeme opatřit nátěrem. Právě různé nátěry si přiblížíme více. Jde především o epoxidové a polyuretanové nátěry. K litým podlahám můžeme zařadit také kamenný koberec.


Betonová (cementová) podlaha do garáže

Ať už ji říkáme cementová nebo betonová podlaha do garáže, jde prakticky o totéž. Beton na podlahu garáže je vynikající pro použití v místech se zvýšenou vlhkostí. Také proto jsou i pro použití na podlahu v garáži velmi populární. Typicky je beton do garáže pouze podkladem pro finální podlahovou vrstvu. Přesný postup při přípravě betonové podlahy v garáži si můžete přečíst v našem dalším článku. Dnes se budeme spíše věnovat konkrétním finálním povrchům, které na betonovou desku můžete umístit.

Jednou z možností, je také opatřit betonovou desku pouze barevným nátěrem. Barva na beton do garáže musí být dostatečně odolná. Proto volte jen barvy, které se k tomuto specifickému účelu skutečně hodí. Barva na podlahu garáže dokáže poměrně dobře odolat chemikáliím. Myslete ale na to, že tento nátěr podlahy garáže představuje spíše kompromisní řešení. Pokud požadujete kvalitnější ochranu betonové desky, zvolte raději epoxidovou podlahu do garáže.


Epoxidová podlaha do garáže

Dalším typem lité podlahy jsou materiály z epoxidové pryskyřice. Epoxidové podlahy můžeme znát ze starších budov. Především v minulosti totiž byly populární v technických místnostech, skladech nebo kuchyních. Až širší nabídka barev a provedení však epoxidové podlahy přinesla také do domácností. Epoxidové podlahy jsou vhodné především do interiéru. Venku bychom o nich mohli uvažovat například při použití pod střechou terasy. Zvláště díky atraktivnímu vzhledu a praktickým vlastnostem, jsou tyto podlahy stále populárnější. Epoxidová stěrka do garáže nemá spáry, což výrazně ulehčuje jejich údržbu.

Podlaha se doslova roztírá po předem připravené a vyrovnané ploše ideálně opatřené samonivelační stěrkou. Epoxidové podlahy do garáže bývají zpravidla tvořené smíchanou směsí, většinou dvousložkovou, kterou stačí rovnoměrně nanést na finální povrch. Co se týče nevýhod epoxidové podlahy, je potřeba počítat s trochu složitější aplikací, kterou by měla provádět zkušenější osoba. Tento typ podlahy také není zcela odolné vůči některým chemikáliím, s nimiž by se v garáži mohly dostat do styku.


Polyuretanová podlaha do garáže

Poměrně blízkým příbuzným epoxidových podlah jsou polyuretanové podlahy. Ty jsou ve srovnání s těmi epoxidovými o něco měkčí. Lépe tlumí hluk, díky čemuž jsou vhodnější do spíše do obytné části. Ve srovnání s epoxidovou podlahou jsou také dražší. Pokud se tedy rozhodujete mezi těmito typy podlah. Možná stojí za to zvolit pohodlnější ale dražší polyuretanovou podlahu do obytných prostor a cenově dostupnější epoxidový povrch do garáže. Tato průmyslová podlaha do garáže vás vyjde levněji a svůj účel splní lépe.

Výhody epoxidových a polyuretanových podlah:

    •  – Skvělá údržba díky absenci spár
    •  – Vhodné pro podlahové topení
    •  – Dlouhá životnost
    •  – Odolná vůči vlhku
    •  – Široká nabídka dekorů a barev

Nevýhody epoxidových a polyuretanových podlah:

    •  – Vyšší finanční náročnost
    •  – Složitější aplikace
    •  – Lze nanést pouze na vodorovné plochy
    •  – Syntetický materiál

 


2. Kamenný koberec do garáže

Pokud chcete vsadit na netradiční vzhled, který stále skvěle splní svůj účel, jsou velmi zajímavou volbou kamenné koberce. Zvláště v případě, kdy jsou vám sympatičtější přírodní materiály. K těm totiž kamenivo jednoznačně patří. Kamenný koberec má tu výhodu, že jej můžete použít v jak v interiéru, tak i v exteriéru. V praxi tedy lze mít totožný podlahový povrch v garáží i na vjezdu či na terase u domu. Na rozdíl od ostatních typů podlah do garáže nepůsobí kamenný koberec průmyslovým dojmem. Zdání ale klame, jde totiž o velmi odolný povrch, který bez potíží odolá váze auta. Pokládka probíhá následujícím způsobem. Nejprve se na povrch nasypou malé kamínky, které se následně zalejí pryskyřicí, která se nedá zatvrdnout.

Jde však o postup, který vyžaduje určité zkušenosti. Proto jej raději přenechte specializované firmě nebo odborníkovi.

Výhody kamenného koberce:

    •  – Podlaha bez spár
    •  – Odolný povrch
    •  – Netradiční vzhled
    •  – Vhodná pro podlahové vytápění
    •  – Protiskluzová
    •  – Odolná vůči chemikáliím a vlhkosti

Nevýhody kamenného koberce:

    •  – Složitější čištění
    •  – Pokládka vyžaduje zkušenosti
    •  – Vyšší cena

 


3. Dlažby do garáže

Taktéž dlažba do garáže je až příliš široký pojem, který je vhodné dále rozdělit. Pod název dlažba do garáže totiž můžeme schovat klasickou zámkovou dlažbu, stejně jako gumové nebo plastové dlaždice, které slouží jako krycí vrstva betonové desky. Pokud vám tedy jde o maximální životnost, ideální skladba podlahy do garáže je tedy litá betonová deska spojená s krycí dlažbou. Tu lze po letech a značném opotřebení vyměnit za novou, zatímco betonová deska zůstává jako nová. V takovém případě nebudou nutné ani speciální krycí nátěry, o kterých jsme mluvili dříve.


Zámková podlaha do garáže

Zámková dlažba je notoricky známý pojem. Léty prověřený materiál je hojně používán pro venkovní prostory. Nic vám ale nebrání použít zámkovou dlažbu také v garáži. A to zvláště v případě, kdy podlahu v garáží chcete vyřešit nejjednodušším možným způsobem. Zámkovou dlažbu můžete zkrátka položit velmi jednoduše a bez potřeby předchozího betonování. Výhodou zámkové dlažby je odolnost, široký výběr nejrůznějších kombinací a provedení zámkové dlažby. Povrch ovšem nebude odolný vůči vniknutí vlhkosti a tekutin.


Gumová podlaha do garáže/Plastová podlaha do garáže

V případě dlažeb, které si budeme popisovat nyní, je to trochu jinak. Vedle zámkové dlažby totiž existuje také gumová, případně plastová dlažba. Gumové podlahy do garáže se výborně hodí v případě, kdy chcete jednoduše ochránit betonovou vrstvu. Gumovou podlahu položíte velmi jednoduše a rychle. Dlaždice gumové i plastové podlahy do garáže snadno zapadnou do sebe a vytvoří tak celistvý povrch. Plastová i gumová podlaha do garáže funguje na velmi podobném principu. Liší se jen použitým materiálem. Pokud vás tedy zajímá levná podlaha do garáže, mohou tyto materiály představovat vhodnou volbu.

Tato podlaha je výborně odolná, většina běžných chemikálií ji nijak nepoškodí a v případě nutnosti je velmi snadné postižený kus opravit. Pokládka je také velmi jednoduchá. Tento typ dlažby je ale nutné pokládat na kompletní betonový základ. Nejde tedy o řešení, které by bylo možné položit rovnou na štěrkové podloží, jako je tomu u betonových zámkových dlažeb.

Výhody dlažeb do garáže:

    •  – Jednoduchá a rychlá pokládka
    •  – V případě zámkové dlažby nepotřebují betonovou desku
    •  – Levná alternativa
    •  – Dobrá ochrana betonové desky
    •  – Bývají protiskluzové

Nevýhody dlažeb do garáže:

    •  – Není bezspárová
    •  – Propouští vlhkost
    •  – Nemusí odolat chemikáliím

Zátěžové lino do garáže/PVC dlažba do garáže

Další alternativou z kategorie dlažeb, je zátěžové lino neboli PVC dlažba do garáže. I zde ale musíte vybírat pečlivě. Mějte zkrátka na paměti, že vybíráte podlahu, které musí bez problému a poškození unést značnou zátěž. Proto byste s klasickou PVC dlažbou určitě nepochodili. Vzhledem k tomu, že běžné zátěžové lino není pro zátěž, která podlahu čeká v garáži dostatečné, je potřeba poohlédnout se po vhodnějším řešení. Tím jsou speciální PVC dlaždice, které už podobnou misi bez potíží zvládnou. Jejich aplikace je velmi jednoduchá. Opravdu jen stačí zasadit jednotlivé dlaždice do sebe a vytvořit tak celistvou podlahu. I přes minimální spáry zde ovšem existuje riziko vniknutí tekutin pod dlažbu. PVC do garáže naopak dobře absorbují hluk, vyznačují se dlouhou životností a jsou vcelku odolné vůči chemikáliím.


Keramické a další dlažby

Klasická keramická dlažba je pro mnoho majitelů garáží logickou volbou číslo jedna. Jde o známý materiál, který je odolný a snadno se udržuje. Velkou výhodou je také možnost volby z obrovského množství nejrůznějších designových provedení. Rozhodne byste však měli volit dlažby, které jsou určeny pro vysokou zátěž. Přece jen v garáži budete parkovat auto a manipulovat zde s další těžkou technikou. V rámci bezpečnosti budou také rozhodně lepší volbou protiskluzové dlaždice. V garáži s lesklým povrchem podlahy by poměrně snadno mohlo dojít k nepříjemné nehodě.

Keramika ale rozhodně není jediným typem dlažby, o kterém lze pro použití v garáži uvažovat. V našem dalším článku o volbě dlažby do garáže se dozvíte také o méně známých typech dlažeb. Například o teracové či slinuté.

medallion

Potřebujete poradit?

Stále nevíte jakou garáž si vybrat? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku