arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Kovová pergola – vše, co o ní potřebujete vědět

Kovová pergola – vše, co o ní potřebujete vědět

Češi jsou bezesporu národem zahrádkářů. Své zahrady neustále zvelebují a vylepšují. Často ale zapomínají na odpočinek. Právě k tomuto účelu by přitom klidná zahrada měla sloužit především. Když přijde na řadu zasloužený relax, jen stěží bychom hledali lepší místo je zahradní pergola. Praktická a jednoduchá stavba vám poskytne stín před ostrým deštěm, ale zároveň vás také ochrání při dešti. Díky alespoň částečnému zastínění pergoly můžete prostor poměrně snadno vytopit. Díky tomu si můžete s blízkými, s rodinou nebo klidně o samotě déle a pohodlněji užívat chladnější večery. Pergola je zkrátka stavba, které nebudete nikdy litovat.

Většina zahrádkářů ke stavbě zahradní pergoly automaticky volí dřevo. Jde o dostupný, líbivý, přírodní a poddajný materiál, na který jsme zvyklí. Možná je ovšem na čase zamyslet se, zda v dnešní době neexistuje na trhu lepší alternativa.

Hlavní nevýhoda jakékoliv dřevěné stavby je zřejmá. Jako v případě prakticky každého přírodního materiálu, se také o dřevo musíte patřičně starat. V případě dřevěné pergoly jde především o pravidelné natírání. V opačném případě riskujete vznik plísní či rozmnožení nežádoucích škůdců. Nesmíme zapomínat ani na to, že dřevo je pro svou hořlavost. I přes všechna opatření tak zde vždy bude existovat určité riziko vzniku požáru.

Jak ale pergolu na zahradu postavit lépe? Jednoznačnou odpovědí je kov. Moderní ocelové pergoly jsou totiž zcela bezúdržbové, nehořlavé a však stále velmi líbivé.

Právě díky své bezúdržbovosti a prakticky nekonečným možnostem přizpůsobení se kovové pergoly stávají stále vyhledávanější volbou. Majitelé domů a zahrad oceňují nejen jejich praktickou stránku, ale také moderní vzhled, který skvěle doplní novostavbu stejně jako klasický dům. A právě o kovových pergolách si v dnešním článku povíme více.

Výhody kovových pergol

Některé z nich už jsme zmínili. Největší výhodu kovové zahradní pergoly ale stojí za to zopakovat. Skutečně totiž jde o bezúdržbovou stavbu, která vám na zahradě vydrží klidně i desítky let. U kovových pergol se nemusíte starat o nátěr. Díky sofistikované povrchové úpravě odolají prakticky jakémukoliv počasí. Od letního pařáku, přes přívalový déšť až po třeskutý mráz. Kov je zkrátka materiál, na který se můžete spolehnout.

Ve spojitosti s kovovým materiálem nejspíše mnoho z vás napadne, že kovy přece podléhají korozi. To je za normálních okolností pravda. Platilo by to zvláště v případě, kdy by vaše pergola byla železná bez další povrchové úpravy. Skutečně kvalitní zahradní pergoly však spojují mimořádně odolnou ocel s pozinkováním. Jedná se o materiálové spojení, na které už desítky let spoléhá automobilový i letecký průmysl. Pokud si tedy budete vybírat kovovou zahradní pergolu, rozhodně se porozhlédněte po konstrukci právě s touto úpravou. V opačném případě nemůžete očekávat příliš dlouhou životnost nové pergoly. A to by byla škoda. Právě koroze je důvodem, proč stavění železné pergoly není dobrým nápadem.

Další výhodou kovové pergoly je její univerzálnost. Decentní konstrukce s nátěrem, který barevně ladí s vaší stavbou bude zkrátka vždy působit moderním a svěžím dojmem. Stačí si jen všimnout, jak jsou nejrůznějších kovové prvky v současné době populárním zkrášlujícím prvkem staveb všeho druhu. S lehce industriálním vzhledem zkrátka neuděláte chybu. Na své si přijdou také milovníci dřeva. Boční stěny ocelové pergoly totiž mohou být vyplněny dřevěnými lamelami. Můžete mít tedy praktickou kovovou pergolu, která bude zároveň zdobena dřevěnými prvky.

Jak už jsme zmínili, pergola z oceli výborně zapadne prakticky je každému domu. Je také na vás, zda kovovou pergolu umístíte přímo k domu nebo samostatně na zahradě. Chybou rozhodně nebude ani jedno řešení. Velmi praktické je také spojení pergoly se zahradním domkem. Tím pádem získáte příjemné posezení a praktický zahradní domek K uskladnění všeho potřebného v jenom.

Když už zmiňujeme argumenty pro pořízení kovové pergoly, sluší se uvést také velmi snadný proces její výstavby. Ocelová pergola nevyžaduje žádné razantní stavební práce. Na zahradě dokonce vyroste bez přítomnosti těžké techniky. Nemusíte se tedy bát, že by bagry poničily bezprostřední okolí stavby.

Nevýhody kovové pergoly

Pro vyváženost se sluší uvést také několik nevýhod kovové pergoly. Upřímně řečeno se ale hledají poměrně složitě. Výhody kovové konstrukce totiž převažují. Nevýhodou budování kovových staveb jsou především složitější možnosti při stavbě svépomoci. Opracovat a spojit ocelové díly tak, aby plnily svůj účel a vypadaly k světu, bude vyžadovat nemalý um. Navíc se pravděpodobně neobejdete bez řady nástrojů, které nemusí být na běžné zahradě zcela dostupné. Je také otázkou, zda byste byli schopni opatřit si vhodný materiál. Železná pergola spojená ze zbytků, které najdete na dvorku, totiž pravděpodobně není ideálním řešení. Skutečně funkční stavba bude vyžadovat sofistikovanější materiály. Pokud jste kutil, který touží po tom postavit si svou pergolu do maximální možné míry sám, nejspíše je pro vás lepším řešením dřevo, se kterým si můžete vyhrát, jak se vám zlíbí.

Další nevýhodou pro mnohé může být cena kovové pergoly. Skutečně kvalitní stavba z odolných materiálů je totiž finančně náročnější. Především ve srovnání s levnými dřevěnými stavebnicemi. Jak už jsme naznačili, ideální řešení není koupě první levné kovové pergoly na kterou narazíte. Pokud hledáte zahradní pergolu, která vám bude věrně a bezstarostně sloužit až desítky let, sáhněte po nejkvalitnějších materiálech.

Pro kovovou pergolu nemusíte chodit daleko

Možná aktuálně přemýšlíte, kam se pro svou novou kovovou pergolu vydat. Usnadníme vám to. Ocelovou pergolu s mimořádně dlouhou životností si totiž jednoduše pořídíte u nás. Troufáme si totiž říct, že v naší nabídce snadno naleznete pergolu, která vám padne jako ušitá. Jak si můžeme být tak jistí? Díky našemu unikátnímu konfigurátoru, ve kterém si svou novou pergolu přizpůsobíte zcela podle svému gusta. Nejde jen o rozměry, ale také o barevné provedení, obložení či počet vyplněných stěn. Problémem u nás není ani izolovaná střecha. Společně s přídavným topením pak v pergole během chladnějším večerů snáz udržíte teplý vzduch.

Pergolami to ale u nás nekončí. Stejným způsobem si u nás můžete vybrat praktickou montovanou garážpřístřešek nejen na auto nebo zahradní domek.

medallion

Potřebujete poradit?

Stále nevíte jaký přístřešek si vybrat? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku