arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Jaké výhody přináší garáž na sekačku?

Jaké výhody přináší garáž na sekačku?

Sekačka patří do základní výbavy každé zahrady. Někomu postačí elektrická, jiný preferuje benzínovou s pojezdem a další majitel pozemku rovnou sáhne po zahradním traktoru. Rozhodujícím faktorem je v tomto případě přirozeně především velikost obhospodařované zahrady. Ne každý však dnes touží po tom následovat svou sekačku při práci na každém rohu. Moderní technologie totiž umožňují, že zatímco sekačka vykonává, co má, vy si můžete dát nohy na stůl a relaxovat. Na mysli teď samozřejmě máme robotické sekačky, které jsou nejen na českých zahradách stále populárnější. Jak ale řešíte uskladnění sekačky?

Jak už jsme si řekli v úvodu, bez stroje na sekání trávy se na zahradě nejspíše neobejdete. Sekačku však ve skutečnosti i během hlavní sezóny nevyužíváme více než jen několik hodin týdně. V zimě pak sekačka přečkává celé měsíce bez jediného nastartování. Ať už na svém pozemku používáte benzinovou nebo elektrickou sekačku, v žádném případě nejde o zařízení, které by bylo vhodné nechávat po dny či dokonce týdny venku. Proto i sekačka musí mít své kryté místo.

Nejvhodnějším místem je samozřejmě garáž, případně zahradní domek na nářadí. Zde bude o sekačku na trávu dobře postaráno. O klasických sekačkách toto bezesporu platí. V případě moderních robotických sekaček je tomu ale trochu jinak.

S nástupem moderních technologií do našich životů se v posledních letech mění i způsob, jakým kolem svých domovů sekáme trávu. Robotické sekačky se totiž stávají stále populárnějšími. Chytré zařízení, které dokáže inteligentně obsloužit celou zahradu a efektivně posekat trávu, šetří čas mnoha majitelům zahrad. Malá sekačka bez lidské obsluhy proto bude v zahradách už jen častější.

V dnešním článku se dozvíte:


Kde garážovat robotickou sekačku

Robotickou sekačku je nanejvýš vhodné skladovat tak, aby mohla jednoduše vyjet na trávník. Proto bychom si společně s chytrým zařízením k sekání trávy měli pořídit také přístřešek na sekačku. Právě stříška je totiž nejlepším řešením. Choulostivá technika je pod ní chráněna před nepříznivými vlivy počasí a sekačku zároveň nic neblokuje v přístupu na trávník. I přesto, že moderní robotické sekačky bývají často odolné vůči vodě, rozhodně se zde nevyplácí pokoušet štěstí.

Přístřešek na robotickou sekačku rozhodně není žádným sofistikovaným zařízením. Díky tomu máte dvě možnosti. Buďto si jej pořídit už hotový, anebo si stříšku na robotickou sekačku vyrobit svépomoci. Garáž na sekačku si můžete pořídit v každém hobbymarketu. Mezi nejčastější možnosti patří dřevěné a kovové provedení. Zatímco dřevěný přístřešek vás ve většině případů vyjde levněji, u kovového přístřešku si pravděpodobně pár tisícovek připlatíte. Výhodou je však bezúdržbovost, což se o dřevě, které je nutné alespoň jednou za několik let natřít, říci nedá.

Schopný kutil však podobný projekt jistě hravě zvládne. Přece jen jde o drobnou konstrukci.  Nejvhodnějším materiálem pro domácí výrobu přístřešku na robotickou sekačku je dřevo. Dejte si však pozor na to, aby do přístřešku nezatékala voda. Robotická sekačka by rozhodně neměla být dlouhodobě vystavována vodě.

 

Kde garážovat klasikou sekačku?

Robotickou sekačku na své zahradě ale rozhodně nemá každý. Naopak, stále jde spíše o vychytávkou pro fanoušky technologií, která na skutečně masové rozšíření teprve čeká. Travní porost tak mají na většině pozemků na starosti stále sekačky, které vyžadují součinnost člověka. Elektrickou či benzinovou sekačku většina z nás uchovává v garáži či v zahradním domku. O něco komplikovanější situace ale může nastat v případě zahradních traktůrků. Ty jsou podstatně rozměrnější a do typické garáže se vedle auto už vlézt nemusí.

V případě, že v záloze nemáte ani pár metrů čtverečních v zahraním domku či v existující garáži, můžeme začít uvažovat nad stavbou malé samostatné garáže. Malou garáž vyčleněnou na sekačku si můžete postavit buďto svépomoci nebo si pořídit již předpřipravenou stavebnici. V případě druhé jmenované možnosti se ale připravte na poměrně omezenou nabídku. Garáží podobného typu k uložení sekačky, zahradního traktůrku či motorky totiž na trhu není tolik. Absence většího typů stavebnic nebude muset trápit zručnějšího kutila, který si přístřešek či malou garáž zvládne naměřit, nařezat a sestavit sám.

Před zahájením příprav si pořádně rozmyslete, zda neexistuje efektivnější řešení. Například stavba montované garáže nebo zahradního domku. Jeho rozměr, stejně jako barevné provedení si zavolíte zcela podle svého gusta, tak aby co nejlépe zapadl do stylu naší zahrady a okolních staveb. Montovaný zahradní domek vyroste na vaší zahradě během jednoho dne, a to bez přítomnosti těžké techniky.

Zahradní domek je přitom vynikajícím místem nejen k uskladnění zahradní sekačky, ale také spousty dalších věcí. Například venkovního nábytku, grilu nebo zahradního nářadí. To vše pohodlně v zahradním domku schováte. To samé platí také pro garáž. Místo garáže vyčleněné pouze pro sekačku tak získáte multifunkční stavbu, která vám bude věrně sloužit mnoho let.

 

Podle čeho vybírat robotickou sekačku?

Mezi zahrádkáři se jistě najde mnoho těch, kteří si sekání trávy užívají. Ty nejspíše k pořízení robotické sekačky na trávu jen tak něco nepřesvědčí. Troufáme si ale tvrdit, že větší část majitelů zahrad by tuto činnost raději oželela. Buďto je sekání trávy nebaví vůbec nebo jen zkrátka vědí, jak se svým časem naložit jinak. Právě pro ty se robotická sekačka může stát ideálním pomocníkem.

Obrovská výhoda robotické sekačky je její vysoká úroveň bezúdržbovosti. Při jejím pořízení asi čekáte, že vám odpadne starost se sekáním trávy. Možná už ale nevíte, že s automatickou sekačkou se můžete také rozloučit se sklízením posečené trávy a manipulací s ní. Je pravdou, že robotická sekačka stébla vrací zpět do porostu. Při sekání je zkrátí natolik, že se v posekaném trávníku ztrácí. Tento biologický odpad se naopak stane hnojivem. Časté sekání trávníku zvyšuje jeho hustotu ale také kvalitu. Používání robotické sekačky je tím pádem nejen pohodlné, ale také vám pomůže vytvořit dokonalý trávník. Zatímco při manuálním sečení je někdy obtížné dodržet pravidelné intervaly. Robotické sekačce se do práce bude chtít vždycky. Tráva tedy bude skvěle vypadat pořád a stejně tak zamíří nahoru i celková kvalita trávníku.

Nemusíte se bát ani deště. Robotické sekačky bývají voděodolné. Sekání v dešti ale přesto neriskují. Proto ihned po detekování dešťových kapek raději bezpečně zamíří do své dokovací stanice.

Technologie robotických sekaček je dnes na velmi vysoké úrovni. Stále však jde o stroje, které se do jisté míry dopouští omylu. Připravte se tedy na to, že sekačka se čas od času zkrátka někde zasekne, nebo možná zabloudí. Je to velmi podobné jako v případě robotických vysavačů. Na robotického pomocníka se tedy můžete spolehnout, avšak buďte připraveni v případě, že se dostane do nesnází.

Robotickou sekačku vybírejte podle parametrů vlastní zahrady. Pokud potřebujete obhospodařovat větší plochu nebo je zahrada svažitá, nejspíše vás čeká pořízení jednoho z dražších modelů, které si se složitějšími podmínkami poradí. Zakupte si robotickou sekačku, která je určená pro sekání o něco větší plochy, než potřebujete. Budete tak mít jistotu, že stroj svůj úkol zvládne.

 

Podle čeho vybírat klasickou sekačku?

Představuje pro vás sekání trávy relax, o který nechcete přijít? Pak vás nejspíše technologie robotických sekaček příliš neohromuje a naopak budete vždy volit klasickou manuální sekačku na trávu. Podle čeho ale vybrat tu správnou?

b. Jednoduše řečeno jde o to určit si, zda je vaše zahrada malá (do 500 metrů čtvrtečních), střední (do 1500 metrů čtverečních) nebo velká (více než 1500 čtverečních).  Pro první jmenovanou skupinu je nejlepším řešením elektrická sekačka, pro druhou benzínová a majitelé velkých zahrad udělají nejlépe pořízením zahradního traktoru.

S elektrickou sekačkou ve velkých zahradách opravdu nepochodíte. Natahovat za sebou kabel je únosné pouze na menších plochách. Výhodou elektrické sekačky je naopak její nízká hmotnost a cena. Se strojem se vám bude snadno manipulovat a obecně jde o nejlevnější typy sekaček. Nebudete se také muset starat o zásobu benzínu v kanystru.

Pokud natahování elektrického kabelu, u kterého je potřeba být velmi opatrný, není pro vás, nejspíše sáhnete po klasické benzínové sekačce. Velmi zajímavou alternativu však představují také akumulátorové sekačky. Stále jde o elektrický stroj, avšak odpadá vám starost o všudypřítomný kabel. Přílišnou starost vám nemusí dělat ani dobíjení baterií. Stačí si totiž pořídit dvě. Tím pádem jednoduše zdvojnásobíte svůj akční rádius.

Dalším stupněm jsou již zmíněné benzínové sekačky. Na rozdíl od elektrických variant s ní zvládnete posekat větší plochu. Její záběr bude také větší, takže práce bude o poznání efektivnější. Vláčet před sebou benzínovou sekačku není pro každého. Zvlášť v případě kopcovitého terénu. Proto také benzínové sekačky naprosto běžně disponují pojezdem. Sekačka tedy ideálním tempem popojíždí sama a vás je jen korigovat její dráhu. Benzínové sekačky trávu sbírají buďto do sběrného koše, nebo trávu mulčují.

Majitelé rozlehlejších zahrad pak nejspíše ocení zahradní traktůrek. Co se sekání trávy týče, je díky šíři svého záběru zdaleka nejefektivnější. Nejde přitom jen o sekačku. S traktorem budete moci například také převážet nejrůznější materiál, nebo odklízet sníh. Nevýhoda je však zřejmá. Jde o zdaleka nejnákladnější řešení. K pořízení zahradního traktůrku si budete muset přichystat nejméně okolo 50 tisíc korun.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku