arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Jak vyřešit topení do garáže?

Jak vyřešit topení do garáže?

Kdo jednou poznal výhody garáže, asi si už jen stěží bude zvykat na život bez ni. Jde totiž o maximálně praktickou stavbu, která se stane nejen domovem pro auto, ale také pro velkou spoustu nářadí a zahradní techniky. Garáž zkrátka není žádný luxus, ale spíše velmi pohodlný standard. Mnozí svou garáž proměnili také v dílnu, kde tráví velkou spoustu času. V takovém případě je na místě zamyslet se nad tím, zda se nevyplatí investovat také do vytápění garáže. Než si podrobně rozebereme, jaké druhy vytápění můžeme v garáži mít, sluší se podotknout, že zdaleka nejlepším řešením je mít svou garáž zateplenou. Při vytápění pak ušetříte spoustu nákladů.

Pokud plánujete zahájení stavby zahradního domku či garáže, možná už jste se zamysleli nad tím, zda se stavbu vyplatí také vytápět. Jak všichni víme, teplo patří mezi cenné komodity. Bylo by tedy rozhodně zbytečné vytápět zahradní domek na nářadí. Sekačka a svěrák teplo nepotřebují. Jindy ale není od věci se nad vytápěním technické místnosti zamyslet. A jaké topení do garáže zvolit? Při tomto rozhodování by vám mohl pomoci tento článek.


Vytápěné garáže pro vaše maximální pohodlí při práci

Garáž je obvykle technická místnost, kde nocuje či zimuje auto. Většinou v případě garáže o topení mnoho lidí neuvažuje. Co když ale máte v garáži třeba dílnu, takže zde hodláte trávit mnoho času? V takovém případě byste o topení do garáže rozhodně měli uvažovat. Dlouhé zimní večery budou o poznání pohodlnější a práce vám v teple půjde více od ruky.


Plynové nebo elektrické topení do garáže?

Možností je více. Pokud je to možné, můžete vytápění garáže vyřešit napojením na topnou soustavu v domě. V takovém případě se o teplo postará malý radiátor do garáže. Jestli ale hledáte mobilní zařízení, zvolit můžete například plynové topení do garáže. Ta jsou poměrně oblíbená. Garáž ovšem musí disponovat přípojkou na plynové vedení. V opačném případě vás čeká manipulace s propanbutanovými lahvemi. Je navíc potřeba mít na paměti, že tento druh topení produkuje zplodiny a hlavně spaluje kyslík. Vysoká koncentrace oxidu uhličitého rozhodně není ideálním pracovním prostředím. V případě plynového topení tak nezbývá nic jiného než prostor pravidelně větrat. To samozřejmě trochu degraduje efekt samotného vytápění.

Podobnou nevýhodu má také naftové topidlo do garáže, které už tak oblíbené jako plyn není. Tento zdroj topení je ale velmi výkonný. Musíme ovšem pravidelně doplňovat naftu a taktéž toto topení produkuje zplodiny. Pak je tady ještě dopad na životní prostředí, který při spalování nafty snad ani podrobněji vysvětlovat nemusíme.

To je ostatně i důvod, proč mnoho lidí nakonec zvolí elektřinuElektrické topení do garáže totiž za sebou žádné nečistoty nezanechává. Stačí jen elektrická zásuvka, která se beztak v každé garáží nachází. Je ale potřeba počítat s vyšším účtem za elektřinu. Vytápění garáže zkrátka něco stojí. Toto ostatně platí nejen pro elektrický přímotop do garáže. Některá elektrická kamna do garáže mají také funkci ventilátoru. V parném létě se tedy mohou proměnit v klimatizaci, což je velmi praktické. Jedním zařízením lze vyřešit hned dva problémy najednou. Elektrická topidla lze pořídit za poměrně přijatelné ceny a některé typy disponují také termostaty, díky čemuž automaticky udržují přednastavenou teplotu. Dochází tak k temperování garáže. Pokud tedy plánujete pořízení mobilního topidla, pravděpodobně bude elektřina tou nejrozumnější volbou.


Alternativy elektřiny – kamna do garáže nebo infrapanely

Topení v garáži můžete vyřešit také kamny. Na trhu jsou dostání i malá kamna do garáže. Jde o velmi ekonomický způsob vytápění. Ne už však tolik ekologický. Kamna v garáží budou totiž spotřebovávat pevná paliva. Zároveň je ale pravdou, že oheň zkrátka jako zdroj tepla jen tak něco nenahradí.

Zajímavou alternativou při hledání tepelného zdroje se mohou stát také infrapanely, které fungují na principu sálání infračerveného tepla. Takovéto zářivky do garáže v podstatě napodobují sluneční záření. Infrapanel do garáže je poměrně energeticky úsporný. Proto jsou vyhledávaným zdrojem tepla i v pasivních a nízkoenergetických domech. I v případě garáže tak může jít do úsporný a kvalitní zdroj tepla.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku