arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Jak vyřešit garáž na traktor?

Stavební povolení pro zahradní domky

Kde parkovat traktor? Tak tuto otázku si mnoho z nás nepokládá. Nejspíše nikdy ji neuslyšíte od městských obyvatel. Majitelé silného a všestranného stroje však mohou uvažovat jinak. Stále více zahrad navíc zdobí různé zahradní traktory, které už jsou mnohem dostupnější. Co když problém se stáním pro traktor aktuálně řešíte? Jaké jsou možnosti? Na to se podrobněji podíváme v dnešním článku.

Kde uskladnit traktor? Garáž takových rozměrů v hobbymarketu nepořídíte

Na rozdíl od garáže na auto, či garáže na motorku je to s traktorem trochu složitější. Rozhodně nemůžete čekat, že v některém z hobby marketů pořídíte stavebnici, podobně jako tomu může být například u zahradního domku. Garáž na traktor může naopak být poněkud náročnějším projektem. Rozhodně však ne nezvládnutelným.

Jestli vlastníte traktor, velmi pravděpodobně tento stroj představuje vaši obživu. Nemůžete tedy riskovat, že jinak spolehlivý kolos přestane sloužit. Dlouhodobějším parkováním traktoru pod širým nebem byste rozhodně příliš hazardovali. Právě proto musí mít každý majitel traktoru dobře vyřešené traktorové stání.

S výjimkou několika málo plechových stavebnic je garáž pro traktor otázkou stavby svépomoci. Podobný projekt bude rozhodně vyžadovat potřebnou zručnost, nebo ještě lépe najmutí profesionální stavební firmy. Stačí si jen uvědomit, že se chystáte na konstrukci, jejíž výška s největší pravděpodobností atakuje i 5 metrů. Samozřejmě musíte také počítat s určitou rezervou. Stavbu garáže pro traktor nebudujete jen pro váš současný traktor, ale také pro všechny další, které jej třeba jednoho dne nahradí.

Proto by výška vjezdu rozhodně měla s dostatečnou rezervou přesahovat výšku vašeho současného traktoru. Pamatujte také na to, že stavba o rozloze více než 25 metrů čtverečních a přesahující výšku 5 metrů vyžaduje stavební povolení. V případě stavby garáže pro traktor tyto rozměry snadno překonáte. Administrativní zátěž stavbu prodlouží, ale také prodraží.

Vraťme se ale od úřadů zpátky na staveniště. Pravděpodobně nejrozumnějším materiálem pro stavbu traktorové garáže jsou cihly. Zděná stavba bude sice finančně náročná, avšak vydrží s minimální údržbou po celé generace. Péče o dřevěnou garáž už bude pravděpodobně o něco složitějšíDřevěnou konstrukci bude potřeba pravidelně každých několik let natírat. A to u čtyř či pětimetrové stavby může být docela problém.

Při volbě podlahy do garáže je velmi důležité volit silně odolné materiály. Řešením může být například zámková dlažba s větší tloušťkou. Dostatečně odolná může být například také teracová dlažba. Vždy se ale vyplatí poradit se s odborníkem.

Garáž na zahradní traktůrek

Především majitelé větších zahrad, kteří svůj trávník chtějí udržovat v kondici, často sahají po zahradních traktůrcích. Díky jejich záběru je i posekání značně rozlehlé zahrady hračka. Za sekačkou se navíc nemusíte vláčet. Místo toho si pohodlně sedíte v sedačce. Malý problém však může nastat ohledně skladování takového zahradního traktoru. Jde totiž o poměrně velký stroj. Pokud vlastníte pouze malou garáž na jedno auto, vše do ní s největší pravděpodobností nevměstnáte. Traktůrek někde musí i zimovat. Stejně tak dává garážování auta největší smysl v zimě. Jak si tedy počít?

Jedním z možných řešení je samozřejmě pořízení větší garáže. Nemusí přitom jim přímo o garáž pro 2 auta se samostatnými vraty. Na trhu jsou totiž také širší garáže, do které pohodlně uskladníte auto a s ním také vše potřebné. Třeba právě zahradní traktůrek. Za tímto účelem doporučujeme garáž s šířkou 3,5 až 4,5 metrů. U nás není pořízení přesně takové garáže vůbec žádný problém. Naopak si svou budoucí garáž můžete nakonfigurovat do posledního detailů, jako je typ střechy, barva fasády nebo dokonce i to, zda bude garáž zateplená.

Dalším řešením může být zahradní domek. Možná už garáž máte a její rozšíření ani renovaci neplánujete. Pak nejspíše přichází na řadu pořízení zahradního domku. Taktéž půjde o multifunkční stavbu, která se kromě traktorové sekačky stane domovem pro spoustu dalšího nářadí a vybavení. Například pro zahradní nábytek, nářadí nebo gril. Během léta bude všechno toto náčiní v zahradním domku hezky po ruce a v zimě a zajistíte jeho bezpečné uskladnění. Zahradní domek může také výborně sloužit jako garáž pro zahradní traktůrek. Stejně jako v případě garáže, i zde si můžete nakonfigurovat vlastní stavbu zcela podle svých představ. Vynikající volbou je například zahradní domek spojený s pergolou. Získáte tak praktický a prostorný úložný prostor společně s luxusním posezením.

Podle čeho vybírat zahradní traktůrek?

O zahradním traktoru má smysl uvažovat, pokud vlastníte zahradu s výměrou 1500m2 a více. Pokud nejste zrovna fanouškem táhlých a monotónních procházek za klasickou sekačkou, samozřejmě můžete svůj zahradní traktor osedlat i na menším pozemku. Zkuste se ale třeba zamyslet i nad tím, zda by v takovém případě nedávalo větší smysl pořízení robotické sekačky. Pak by vám starosti se sekáním trávy odpadly prakticky zcela.

Hned na úvod si skupinu strojů, kterým se souhrnně nazývá zahradní traktory, rozdělíme. Existují totiž takzvané ridery a pak samotné zahradní traktory. Rider je menší a jednodušší stroj, který dokáže jen sekat trávu. Obvykle za sebou nevozí sběrný koš. Rider tak posečenou trávu vždy mulčuje, tedy vrací zpět do porostu, čímž trávník hnojí. Ridery jsou díky své konstrukci, která využívá kloub, jsou velmi obratné a problém jim nečiní ani členitý terén. S ridery se můžeme běžně setkat například na veřejných prostranstvím, kde je k sekání trávy využívají města a obce.

Pak zde máme zahradní traktory. Ty mají typicky nuže pro sekání trávy přímo pod řidičem. S tím je spojena horší manévrovatelnost. Už však zdaleka nejde jen o sekačku, ale o skutečný zahradní traktor. Kromě sekání trávy přímo do koše, zvládá zahradní traktor také mulčování. Můžete také převážet materiál ve vozíku, radlicí hrnout sníh nebo dokonce urovnávat povrch válcem. Počítejte však s tím, že podobné příslušenství si budete muset dokoupit. Tedy samozřejmě jen v případě, že jej využijete.

Obvyklá šíře záběru u zahradních traktorů se pohybuje v rozmezí 70 až 130 centimetrů. Tento údaj má samozřejmě zásadní vliv na efektivitu, se kterou budete svou zahradu kosit. Určitý zlatý střed však představuje záběr v rozmezí 70 a 100 centimetrů, který je naprosto dostačující pro sekání zahrad do 2 tisíc metrů čtverečních. Jen pokud potřebujete obhospodařovat skutečně obrovskou zahradu, podívejte se po zahradních traktorech, jejichž nože na jeden záběr posekají více než 120 centimetrů. Větší záběr je však samozřejmě spojen také s vyšší pořizovací cenou.

Jestli je vaše zahrada kopcovitá, porozhlédněte se po sekačkách, které disponují pohonem 4×4. Co se týče výkonu, obvykle zahradní traktory dosahují zhruba 20 koňských sil a často i méně. To je pro sekání zahrady zcela dostačující. Čím kopcovitější plocha, tím větší nároky na výkon samozřejmě vznikají. Majitelé rovinatých pozemků si však vystačí i s výkone okolo 16 koňských sil. Méně výkonné traktory mají obvykle pouze jednoválcové motory. V silnějším modelech pak najdeme i dvouválce.

Pro někoho může být rozhodujícím faktorem také převodovka. Na trhu jsou totiž k dispozici modely s manuálním i automatickým řazením. Jestli máte zahradu v rovině a v řazení se nelibujete, nemusíte se bát manuální převodovky. V kopcovitějším terénu však automatická převodovka přijde vhod. Podívejte se také na rozměry sběrného koše. Měl by mít objem alespoň 200 litrů.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku