arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Jak vyřešit atypický vjezd do garáže?

Jak vyřešit atypický vjezd do garáže?

Výhody garáže asi není potřeba představovat nějak zvlášť rozsáhle. Jde zkrátka o velmi praktickou stavbu, která nejen, že chrání váš drahocenný vůz, ale také poskytuje prostor pro uskladnění nářadí a dalších strojů, které by se jinak válely kdo ví kde. Společně se stavbou garáže je ale nutné vyřešit také vjezd.

Nájezd do garáže je mnohdy jen otázkou vydláždění příjezdové cesty od plotu až po vrata. Stále je ale potřeba dbát na několik zásad, o kterých si dnes povíme více. Zodpovíme také, jak se poprat s vjezdem do garáže zapuštěné pod úrovně země.

Nejméně problému řeší majitelé garáži, které stojí přímo naproti vrat. Vjezd do garáže je zde skutečně pouze otázkou vydláždění několikametrové vzdálenosti. Toto řešení bude ostatně také nejpohodlnější při následném každodenním využívání garáže. Nebudete muset složitě manévrovat, zvládat rozjezdy do strmého kopce, ani si namáhat brzdovou soustavu vozidla. Každý ale takové štěstí nemá. I s netypickým vjezdem do garáže si však můžete vcelku bez potíží poradit.

Nejprve si ale pojďme zodpovědět na otázku, jaký typ dlažby či povrchu pro vjezd do garáže zvolit.


Jaký povrch zvolit pro vjezd do garáže?

  1. Zámková dlažba
  2. Keramická dlažba
  3. Betonová dlažba
  4. Zatravňovací dlažby

1. Zámková dlažba (venkovní klasika)

Velmi důležitá je volba povrchu vjezdu do garáže. Je sice pravdou, že cestu na své zahradě budujete především z praktického hlediska. Zároveň by se výsledek měl i vypadat esteticky. To ale není zase takový problém. Všechna moderní řešení totiž mají něco do sebe. Asi nejpopulárnější je mezi řidiči klasická zámková dlažba. Vjezd do garáže bude vypadat hezky, je poměrně levná, velmi odolná a v neposlední řadě máte totiž na výběr z nepřeberného množství nejrůznějších vzorů a barev. Její pokládka není nijak složitá a s trochou šikovnosti ji zvládnete i svépomoci. Největší opatrnost byste ale měli věnovat obrubníkům, pokud nebudou rovně, nebude moc vydařeně působit ani samotná cesta. Dlažbu na vjezd do garáže však nemusí tvořit jen notoricky známá zámková dlažba.

2. Keramická dlažba

Výbornou alternativou je také keramická dlažba. Opět je velmi odolná, pevná a mrazuvzdorná. Může být tedy použita jak na vjezd, tak také i do samotné garáže. Venkovní keramické dlažby se dodávají s tloušťkou 2 cm. Díky tomu jsou dostatečně silné, aby pod tíhou auta nepopraskaly. A to ani v případě, kdy na vaši zahradu zavítá z nějakého důvodu nákladní auto. Vybírat navíc můžete z opravdu nesmírně široké palety nejrůznějších vzorů, stylů a rozměrů.

3. Betonová dlažba

Keramická venkovní dlažba je tedy výborným řešením pro vjezd do garáže. Do velmi podobné kategorie zapadá také betonová dlažba. Betonový nájezd do garáže je bez nadsázky nezničitelný. Jak venkovní keramické dlažby, tak také betonové jsou odolné vůči chemikáliím, což oceníte především v zimě, kdy nemusíte mít strach z posolených cest. Povrch je také víceméně bezúdržbový. Pokud pro vjezd do garáže zvolíte venkovní dlažbu, bude velmi pravděpodobně ideálním řešením sjednocení venkovní dlažby okolo celého domu. Ze stejný materiál tedy použijte také na terasu, či chodníček. Okolí vašeho domu tak bude designově krásně celistvé.

4. Zatravňovací dlažby

Co ale když plánujete vybudování příjezdu do garáže či vydláždění dalších ploch okolo domu, avšak chcete zabrat co nejméně půdy? Pak by pro vás ideálním řešením mohly být zatravňovací dlažby. Výbornou volbou jsou například na chaty, chalupy, či ke starším stavbám, kde krásně splynou s okolím a dají vyniknout okolní bujné vegetaci. Na chatě přece nestojíte o betonový pruh. Daleko přirozeněji bude vypadat dlažba, která dovolí přírodě žít svým životem. Zatravňovací dlažba bude dobře fungovat i u novostavby, je ale potřeba volit s citem. O tento typ dlažby je pak potřeba se starat. Aby ji tráva zcela nepohltila.


Jak na atypický vjezd do garáže?

Povrchy, které můžeme na vjezd do garáže položit, jsme si probrali. Jak si ale poradit se samotným vybudováním vjezdu v případě, kdy nejde o přímku, či není na rovině? Šikmý vjezd do garáže na rovinatém pozemku nepředstavuje žádný zásadní problém. Jen samotná stavba bude vyžadovat trochu více pozornosti při měření. A ani pokládání dlažby nebude tak jednoduché. Rozhodně ale nepůjde o žádnou tragédii.

A jakou šířku vjezdu vlastně zvolit? I zde je odpověď vcelku jednoduchá. Šířka je zcela na vás. Minimálně by však nájezd měl na šířku měřit stejně, jako garážová vrata. Dále může šířka například kopírovat šířku celé garáže. Zde záleží na vašich osobních preferencích.

Trochu více pravidel už je potřeba vzít v potaz v případě, kdy máte šikmé rampy do garáže. Například u starších řadových domů bývá takřka standardem garáž zapuštěná do suterénu. Jak si s tím poradit?

Co se týče maximálního sklonu nájezdu, většina zdrojů uvádí až 25 stupňů. To je ale skutečně až velký sklon. Například pro stavby kupříkladu hromadných garáží platí podle níž by norma neměla být vyšší než 17 stupňů. Norma také počítá s minimálně pětimetrovou vyrovnávací plochou před vjezdem na veřejnou komunikaci. Problém ale je, že tuto normu je v například v podmínkách řadového domu orientovaného velmi blízko k veřejné komunikaci prakticky v podstatě nemožné dodržet. Proto není problém v praxi narazit na rampu do garáže se sklonem vyšším než 30 stupňů. Sklon rampy do garáže tedy majitel nemovitosti v mnoha případech nedokáže příliš ovlivnit. Pokud však rozvržení stavby včetně zapuštěné garáže teprve plánujete, pokuste se dodržet maximální doporučovaný sklon.


Dobré odvodnění je absolutní nutností

Ať už je rampa nakloněna jakkoliv, vždy bychom měli myslet na dobré odvodnění. Není složité si představit, jak by se voda u garážových vrat při prudkých deštích hromadila. Proto je nutné rampu vybavit odvodňovacím žlábkem, který připojíte k odvodu odpadní vody z domu. Jde o skutečně velmi podstatný detail vjezdu do garáže. Zatopený sklep je snad ještě horší než blokování vjezdu do garáže sousedem. Proto odvodnění nepodceňujte.

medallion

Potřebujete poradit?

Stále nevíte jakou garáž si vybrat? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku