arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Hliníkové a bioklimatické pergoly – praktické a moderní

Zahradní pergolu si nejspíše většina z nás představí primárně jako dřevěnou. Ano, dřevo je nenahraditelný přírodní materiál s nezaměnitelným kouzlem. Nic ale není zadarmo. Proto je i krása dřevěné pergoly kompenzovaná vyšší náročností na údržbu. Pokud ale chcete pergolu, o kterou se skutečně nebudete muset celé roky nijak starat, nabízí skvělou alternativu hliníkové pergoly a zimní zahrady. V dnešním článku si o tomto typu zahradní stavby povíme více.

Moderní hliníkové pergoly jsou i praktické

Hliníková pergola může perfektně splynout s domem. Hodí se spíše k moderním stavbám. Pokud tedy budete volit s ohledem na vzhled nemovitosti, nešlápnete vedle ani u staršího domu. Bude to ale vyžadovat trochu citu. Hliníková pergola totiž může být ukotvena přímo k němu a tím vytvořit líbivý přechod mezi obytnou a zahradní částí. U samonosné hliníkové pergoly, která stojí například u bazénu toto řešit nemusíte.

Jak už jsme nastínili, hliníkové pergoly jsou skutečně prakticky bezúdržbové. Zatímco u dřevěné stavby musíme řešit pravidelný nátěr, chránit povrch před plísněmi a smířit se s tím, že i sluneční záření časem se vzhledem pergoly udělá své, u alu pergoly toto řešit nemusíte.

Kovu neškodí slunce, déšť, ani vítr. Naopak pergoly z hliníku před všemi těmito vlivy dokáží mnohem lépe ochránit vás. O tom si ale více povíme v druhé části článku.

Zatímco nejlevnější hliníkové pergoly koupíte s pevnou střechou, případně s lištami, moderní bioklimatické pergoly je totiž možné přizpůsobit aktuálnímu počasí.

Praktickým aspektem hliníkové pergoly s lamelami je také fakt, že je ze své podstaty nehořlavá. Nemusíte se tedy bát grilovat i v relativní blízkosti stavby. Pergolu si navíc můžete natřít libovolnou barvou. To je u dřevěné pergoly samozřejmě možné také. Uznejte ale sami, že se tak trochu očekává, že dřevo ponecháte jeho přirozený odstín. U kovu toto řešit nemusíte. Naopak máte jistotu, že výsledek bude vždy vypadat dobře.


Kolik stojí hliníkové pergoly? Cena může být různá

A jak je to s cenou? Luxusní hliníkové pergoly mohou stát i více než sto tisíc korun. Levnější, avšak stále velmi kvalitní a designově líbivé stavebnice lze ale pořídit i za mnohem nižší ceny. Zajímá vás, kolik stojí průměrná hliníková pergola? Cena se může pohybovat okolo od 50 až  500 tisíc korun. Záleží samozřejmě na mnoha parametrech. Kromě velikosti také na tom, zda můžeme pergolu označit za bioklimatickou. Jde tedy o docela podobnou částku, na kterou může vyjít i stavba přístřešku za dřeva. Řeč je samozřejmě o pořízení hliníkové pergoly ze stavebnice. Svépomoci si dřevěnou pergolu postavíte z několika trámů vždy mnohem levněji.


Moderní pergola vás podrží v dešti i při parném dni

Jasným trendem poslední doby jsou takzvané bioklimatické pergoly. Stále jde o hliníkovou konstrukci. Poznávacím znakem jde však to, že bioklimatická alu pergola má nastavitelné lamely. Díky tomu můžeme volit mezi zcela zastíněnou střechou, nebo naopak doslova nebem nad hlavou. Můžete si tedy užívat sluníčko jakmile ale se ale opře příliš, jednoduše si lamely vyrovnáte a vytvoříte stín. Lamely to sebe padnou tak, že posezení spolehlivě ochrání také před deštěm. Voda se nikde nehromadí. Místo toho odtéká pryč. Právě proto se bio pergoly stávají nesmírně populární.


Nenahraditelná bioklimatická pergola. Cena je ale vyšší

Cena bioklimatické pergoly je trochu vyšší než v případě jednoduchého kovového přístřešku. Investice se ale rozhodně vyplatí. Kvalitní bioklimatickou pergolu pořídíte za částku převyšující 100 tisíc korun. Při troše hledání nebude problém narazit na hliníkové pergoly v akci.


Tip na závěr: Chcete mít na zahradě skutečně neokoukanou a designově zajímavou stavbu? Zkuste se porozhlédnout po pergole z gabionu. Výborně jej využijete například při stavbě pergoly ve svahu. Z gabionu ale můžete postavit i boční zeď přístřešku. Stavba bude působit větším dojmem soukromí než klasická pergola. Gabion si můžeme postavit i svépomoci.

medallion

Potřebujete poradit?

Nevíte si rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku