arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Garáž nebo přístřešek?

Garážové stání přehledně. Sáhnete raději po garáži nebo po přístřešku?

Přemýšlíte nad vybudováním garážového stání? Rovnou vám můžeme prozradit, že jde jednoznačně o dobrý nápad. Garáž či přístřešek totiž v sobě skrývá velkou řadu výhod. Některé z nich vás možná na první pohled nenapadnou. Pojďme si je tedy projít. Předně jde o vaše vlastní pohodlí. K vozidlu zaparkovanému v garáží máte snadný přístup. Můžete k němu totiž dojít takzvaně suchou nohou. Přístřešek zase auto ochrání před mnoha nepříjemnými vlivy.

Plnohodnotné garážové stání

I v případě, že garáž není přímo připojena k domu rozhodně jejího pořízení litovat nebudete. Garážované auto je totiž ušetřeno nepříznivým vlivům počasí. A to celoročně. V zimě vám garáž ušetří dlouhé a mrazivé minuty, které byste jinak věnovali ometání sněhu a škrábání námrazy. Každé ráno jednoduše vyjedete s dokonale čistým vozem. Nejde ale jen o nepříjemné zimní škrábání auta. Vozidlu také prospívá, když jej ušetříte přílišným výkyvům teplot. Stání v třeskutých mrazech nesvědčí především baterii. Garážováním vozu můžete výrazně prodloužit životnost této citlivé automobilové součástky. Šetrný přístup k bateriím bude v nastupující éře elektromobilů už jen důležitější.

Nejde ale jen o zimu. Garážové stání oceníte také v létě. Jen si vzpomeňte, jak nepříjemné bývá nasedání do auta poté, co byť jen pár desítek minut stálo na rozpáleném slunci. Extrémní teploty navíc nesvědčí laku ani interiérovým plastům v autě. Garážované auto je z velké částí stání na ostrém slunci ušetřeno. Lak a další náchylné komponenty tak zůstanou mimo intenzivní záření. Vaše auto díky tomu může i po mnoha letech vypadat stále jako nové. Ne nadarmo jsou na trhu ojetých vozů více ceněna ta, která byla garážována.

Dosud jsme mluvili jen o parkování auta. Garáž vám ale nabídne mnohem více. Pokud si pořídíte dostatečně prostornou garáž jako je například garážové stání pro 2 auta, získáte také praktický prostor ke skladování spousty dalších strojů, zařízení a nářadí. Třeba sekačky na trávu, sněhové frézy, sportovního vybavení nebo zahradního náčiní. Kousek garáže se může také snadno proměnit v pohodlnou dílnu, ve které se vám bude výborně pracovat klidně i přes zimu. Garáž totiž může být také zateplená. Přečtěte si v našem starším článku, jak se liší montovaná a klasická garáž.

Garážové stání jako přístřešek

Pod pojmem garážové stání si ovšem nemusíte vždy představovat garáž. Garážové stání si totiž na zahradě můžeme vybudovat tak ve formě přístřešku na auto. Jde o ideální řešení v případě, kdy je pro vás stavba kompletní garáže příliš nákladná, na pozemku už na ni nezbylo místo nebo se vám do rozsáhlejšího projektu zkrátka nechce. Pak můžeme za formu garážového stání považovat právě přístřešek pro auto. Venkovní stání vám komfort srovnatelný s garáží samozřejmě nepřinese, přesto však jde o užitečnou stavbu. V zimě vám opadne starost s ometáním auta od sněhových závějí. V létě pak lak vozu ušetříte před škodami způsobenými ostrým sluncem.

Z čeho postavit garážové stání?

Ať už se rozhodnete pro garážové stání ve formě přístřešku nebo kompletní garáže, paleta materiálů, se kterými můžete počítat, se příliš nemění. Typicky totiž půjde o dřevo nebo kov jako například hliník nebo pozinkovaná ocel. V případě plnohodnotné garáže přichází do úvahy také zděná stavba.

Ti nejnáročnější zájemci o garážové stání mohou sáhnout po zděné garáži. Zde máte dvě možnosti. Vybudovat si toto garážové stání svépomoci nebo si pro tento úkol najmout stavební firmu. V obou případech si dejte záležet na kvalitě vstupních materiálů. Chcete přece, aby nákladná zděná stavba vydržela co nejdéle.

Mezi volby, pro které se rozhodne většina majitelů zahrad patří dřevěné garážové stání. Z přírodního materiálu snadno postavíte jak garáž, tak také přístřešek na auto. Dřevěná garážová stání můžete pořídit ve formě stavebnice, kterou si snadno sestavíte svépomoci. Bez práce se ovšem garáž nebo přístřešek neobejde ani poté. Přírodní materiál bude totiž vždy vyžadovat péči. Dřevěný povrch vydrží v dobré kondici jen v případě, že se o něj budete příkladně starat. Ideálně jednou za tři roky tak konstrukci čeká nátěr.

Další možnost nabízí kov. Kovové materiály jsou pro stavby nejen garážových stání stále populárnější. Z části je to způsobeno jejich moderním a líbivým vzhledem a z části faktem, že se jedná o zcela bezúdržbové stavby. Poté, co kovový přístřešek nebo garáž postavíte, nebudete se muset o stavbu dále starat. A přesto vydrží věrně sloužit klidně po desítky let. U kovových staveb ale existují nemalé rozdíly.

Cenově nejdostupnějším řešením je hliníkové garážové stání. Při ceně několika tisíc korun ovšem nemůžete čekat žádné zázraky. V této cenově relaci se pohybují stavby spíše připomínající plechové boudy na nářadí. Rozhodně nejde o stavbu, která by se pro vaši zahradu stala estetickým přínosem. Abychom jej docílili, je třeba porozhlédnout se o několik tříd výše. Špičku v tomto směru totiž představují zahradní stavby z pozinkované oceli. Vysoce odolné a bezúdržbové konstrukce nejen, že bezchybně splní svůj praktický účel, ale také oživí vaší zahradu. Je přitom jedno, jestli půjde o montovanou garáž nebo o zahradní přístřešek na auto. U nás si vyberete vždy.

Vyberte si u nás garážové stání přesně podle vašich představ

Pro praktickou garáž nebo stylový přístřešek totiž nemusíte chodit daleko. Stačí se podívat do našeho konfigurátoru. Zde už si jednoduše vyberete stavbu přesně podle svého gusta. Vyberete si rozměry, typ dřevěného obložení nebo barvu fasády. Slyšíte správně. Naše montované garáže jsou totiž opatřeny omítkou, díky které nikdo nepozná, že nejde o zděnou stavbu. Garáž zkrátka dokonale splyne s vaším domem či s jinou stavbou. Problémem pro nás nejsou ani garážová stání pro dvě auta, atypická uzpůsobení či zateplené stavby. V naší nabídce najdete kromě stání na auta také pergoly či zahradní domky. Zkrátka vše, co potřebujete.

medallion

Potřebujete poradit?

Stále si nevíte rady s výběrem? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku