arrowclosecontact-emailcontact-phoneemail-bulkyemaillong-arrowmarkerpenphone-bulkyphoneplayquestionmarkquotesearch

Dlažba do garáže – jakou zvolit?

Dlažba do garáže – jakou zvolit?

Jak vybrat vhodnou dlažbu do garáže?

Pokud stavíte či rekonstruujete garáž, pravděpodobně vás čeká i volba dlažby. Ta by měla plnit účel nejen estetický, ale zejména i praktický.

Asi není třeba jinak zdůrazňovat, že levná dlažba nemusí být vždycky tou správnou volbou. Je totiž možné, že po několika letech budete tuto otázku řešit znovu. Stejně tak se ani z nejdražší položky v katalogu nemusí vždy vyklubat to nejvhodnější. Cena ovšem mnohdy napoví, jak dlouho dlažba vydrží.

Pojďme si tedy v typech povrchů udělat trochu pořádek. Třeba vám tento článek usnadní volbu, jakou dlažbu do garáže zvolit.


Zátěžová dlažba do garáže

Jednou z variant, po které se při volbě dlažby do garáže můžete porozhlédnout, je zátěžová dlažba. V případě garáže, tedy prostoru, kde budete parkovat několikatunové auto a skladovat další těžké stroje jako frézu, sekačku nebo například pilu, se kterými se navíc manipuluje, dává odolná dlažba jistě velký smysl.

Tento typ dlažby bývá obvykle i mrazuvzdorný, což je vlastnost, která je vhodná především pro nezateplené garáže. Pořizovací cena bytelné dlažby může být samozřejmě vyšší. Výměnou za to ovšem získáte odolný povrch a nemusíte se bát, že by podlaha po čase používání popraskala.

Pokud vás zajímá nejlevnější dlažba do garáže, nejspíše pro vás existují lepší možnosti.


Gumové dlaždice do garáže

Zajímavou alternativou je gumová dlažba. Jedná se o podlahový povrch vyrobený z recyklované pryže. Jde tedy o materiál, který je šetrný k životnímu prostředí a navíc poměrně cenově dostupný.

Díky svému povrchu gumové dlaždice dobře tlumí nárazy. Plusem je také fakt, že povrch je protiskluzový. Ani v zimě, nebo za deště, tedy nehrozí, že byste na podlaze z gumových dlaždic uklouzli.

Pokud bychom měli jmenovat jednu nevýhodu, tak je pravdou, že pro někoho může gumová dlažba působit trochu nevzhledně.


Plastová dlažba do garáže

Jednou z cenově velmi dostupných možností je i plastová dlažba. Zkušenosti majitelů tohoto povrchu dokládají, že její výhodou je schopnost snášet velmi vysokou zátěž. Pro použití do garáže je tedy vhodná. Je také protiskluzová a snadno se čistí.

Plastové dlaždice do garáže jsou také velmi jednoduché na montáž a stejně tak je tato dlažba jednoduše rozebíratelná například pro případ následné údržby.


Teracová dlažba do garáže

Další z velmi odolných typů dlažby. Teracová dlažba se skládá z dvou vrstev, přičemž spodní vrstva je tvořena obvykle ze štěrkopísku a vrchní z teracové drtě.

Ač nejde o úplně běžný typ dlažby, který byste našli ve většině garáží, je i zde její použití vhodné. Především díky její odolnosti. Výhodou této dlažby je, že jde o přírodní materiál. Její povrch se také jednoduše udržuje a je mrazuvzdorný. Horší už je to však s protiskluzovostí.


Slinutá dlažba do garáže

Další typ dlažby, která je díky svým vlastnostem vhodná pro technické použití, je slinutá dlažba. Je totiž odolná a velmi snadno se udržuje. Slinutá dlažba se skládá z živce a jílu. Tato směs vzniká při vysokém tlaku, kdy je slisována a následně vypálena. Opět tedy jde o přírodní materiál, který není vůči životnímu prostředí jinak závadný.

Slinutá dlažba se považuje za téměř nezničitelnou a stále častěji se s ní můžeme setkat také v interiérech. K dostání už jsou totiž i různé designové dekory.


Zámková dlažba do garáže

Zámkovou dlažbu známe asi všichni. Stejně jak její ikonické vzory. Je ale pravdou, že její použití je vhodné i do garáže. Výhodou v tomto případě je, že jde použít jako dlažba před garáž i do ni. Nemusíte tedy pokládat dvě různé dlažby.

Je také známé, že zámková dlažba je velmi odolná a díky množství nejrůznějších tvarů dlaždic také může být i vzhledná. Zámková dlažba se tedy zároveň stává i pojezdová dlažba do garáže.


Keramická dlažba do garáže

Většina z nás asi při volbě podlahy do garáže nejprve narazí na klasickou keramickou dlažbu. Rozhodně bychom ale neměli jako první sáhnout po té nejlevnější. Je potřeba pamatovat na to, že do garáže budeme zajíždět autem, které váží minimálně tunu.

Na trhu existují zátěžové keramické dlažby, které jsou pro použití v technické místnosti mnohem vhodnější. Dokáží totiž zvládnout i nešetrné zacházení, což pojíždění s autem jistě je. Doporučujeme také zvolit protiskluzovou dlažbu. Například při vniknutí sněhu do garáže se totiž běžná dlažba může stát velmi kluzkou.


Tekutá dlažba do garáže

Poměrně jednoduchý způsob, jak vyřešit podlahu garáže představuje tekutá dlažba. Garáž díky ní získá velmi odolný povrch. Díky svému charakteru, kdy se doslova rozlije po povrchu, je vodotěsná, což může v určitých případech představovat neocenitelnou výhodu. Dobře se udržuje a má velmi dlouhou životnost. Jde také o poměrně levnou variantu. Ústupek vás ale čeká, pokud je pro vás důležitá estetická stránka. V tomto případě může být vhodnější například teracová nebo slinutá dlažba.


PVC dlažba do garáže

Další možností, jak vyřešit dlažbu v garáži, představuje PVC. Dnes na trhu existují PVC materiály, které jsou přímo určeny pro použití v místnostech, jako je například garáž. Roli zde opět hraje zvýšený důraz na povrchovou odolnost. Ani této dlažbě tedy nebude vadit dvoutunové auto nebo manipulace s těžkými stroji.

PVC dlažba v garáži se snadno instaluje i udržuje. Je výborná jako ochrana již položené dlažby v garáži. Která tím pádem získá velmi odolnou ochrannou vrstvu. Po letech tedy můžete PVC dlažbu odstranit a původní dlažba bude doslova v původním stavu. I po náročném provozu v garáži.

medallion

Potřebujete poradit?

Stále nevíte jakou garáž si vybrat? Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme.

Pojďte do toho s námi

Sauna s více terasou a pergolou

Chci si navrhnout vlastní stavbu a získat cenovou nabídku

Chci navštívit váš showroom a vidět realizace naživo

person

Potřebuji poradit nebo hledám odpověď na svoji otázku